Унгарското правителство пое контрола върху шест частни клиники за инвитро и увеличи финансирането за тези процедури, за да ги направи по-достъпни за повече двойки, предаде Ройтерс. Целта е да се промени тенденцията за спад на раждаемостта, заяви правителството.

Посочва се, че това е въпрос от стратегическо значение за нацията и че клиниките трябва да бъдат изключени от правилата на конкуренцията.

Правителството вече прие поредица от мерки, включително данъчни облекчения, субсидирани кредити и други програми в подкрепа на семейството.

Освен това от 1 януари стават безплатни лекарствата, използвани при лечение на безплодие, премахват се и ограниченията върху финансирането от държавата на процедури инвитро, за да няма списъци на чакащи.

От водещата в Будапеща клиника за инвитро - Института Кали, който става държавна собственост, посочват, че подобряването на финансирането на този тип процедури ще помогне да се раждат повече деца.

През 2017 г. в писмо до Орбан собственикът на клиниката – проф. Кали, посочва, че 20-25 процента от унгарските двойки, които искат да имат деца, имат репродуктивни проблеми.

Според професора, ако се премахнат ограниченията на държавното финансиране за инвитро лечението броят на децата, родени след такова оплождане, може да се увеличи от 2000 до 3500 годишно.