Повече двойки ще могат да се възползват от държавно финансиране за инвитро. Онкоболните и хората с генетични заболявания също да бъдат подпомогнати предвиждат промени, публикувани за обществено обсъждане. Решението беше провокирано от репортаж на bTV.

Според предложените промени Центърът за асистирана репродукция ще финансира и двойки с генетично заболяване, както и жени с доказано новооткрито онкологично заболяване. За да се финансира замразяване на яйцеклетки на тези жени, те трябва да са на възраст до 35 години.

Вчера ви разказахме историята на 29-годишната Виржиния, на която откриват рак на гърдата.

Младата жена замразява яйцеклетки, за да може след като се излекува, да стане майка. Процедурата сега не се поема от държавата, но от догодина ще се финансира.

Държавата ще финансира стимулацията, добиването и замразяването на яйцеклетки, а след излекуването на жената - и оплождането, и трансфера в тялото. Онкологичните комисии ще дават становище дали пациентката е подходяща за процедурите.

"Това е много реална перспектива тези хора да имат деца и в условията на демографска криза, това е ясен сигнал, че се прави нещо за тях", коментира д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина.

Ще се финансират и дейностите при генетични проблеми при поне един от партньорите. При тях се подбират за оплождане клетки, които не са носители на генетичния дефект.

Затягат се изискванията към лечебните заведения, за да получават финансиране от държавата. Резултатите за успеваемостта ще бъдат публични на сайта на Центъра за асистирана репродукция.