Украински бойни кораби буквално минаха през руската гранична охрана, за да влязат от Черно в Азовско море, като това доведе до инцидент и взаимни обвинения в провокация между двете страни, съобщават световните агенции.

Три плавателни съда – два бронирани катера с артилерийско въоръжение и буксир, около 7 ч. местно време са минали през Керченския проток, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. Според руските власти, обаче, корабите са навлезли незаконно в техни води – без предупреждение и без да реагират на подадените по радиото заповеди.

Опитът на бреговата охрана да ги спре се е увенчал с неуспех. Един от изпратените стражеви кораби обаче се е врязъл в морския влекач и му е нанесъл повреди. Няма пострадали, корабите продължават към украинското пристанище Мариупол на Азовско море.

Междувременно протокът, който с двустранен договор от 2003 г. е обявен за споделени териториални води, е затворен от руска страна за всякакви плавателни съдове. Кадри на руския военен телевизионен канал „Звезда” показват голям товарен кораб, с който се блокира преминаването под Кримския мост, който е в районна на протока. Освен него, на място са и много стражеви съдове.

Това в крайна сметка спря малката украинска флотилия.

Според РИА Новости, Украйна е изпратила още два бойни кораба откъм Азовско море като подкрепление за своите сили. УНИАН пък цитира генщаба на украинския флот, който съобщава за забелязани руски вертолети Ка-52 с въоръжение. Руската НТВ съобщи в свой репортаж, че на място са изпратени и два щурмови Су-25.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира инцидента по време на визитата си в Италия. Той посочи, че в Керченския проток не действа международното морско право, защото „той се явява (изцяло) руски”.

Морското съперничество между двете страни в региона се изостри, след като в началото на годината руски риболовен кораб беше задържан заради навлизане в украински води – действие, наречено от Москва „морски тероризъм”.

  • Петима от заловените украински моряци остават в ареста в Москва
  • ЕС изпраща мисия в Украйна през 2019 г.
  • Бойко Борисов призова Русия да освободи украинските моряци
  • Украйна предаде на НАТО списък с виновните за кризата в Керченския проток
  • Нова българска връзка в конфликта Москва – Киев
  • Путин обвини Украйна, че не желае мирно решаване на конфликта с Русия
  • Притеснение в Бановка заради арестувания Владимир и военното положение
  • Украйна поема грижите за семействата на задържаните от Русия моряци
  • Още една безсънна нощ за семейството на задържания бесарабски българин
  • Румен Петков: България преждевременно обвини Русия за напрежението в Керченския проток