Съд в Киев освободи под гаранция ключов свидетел по делото за свалянето през 2014 г. на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, предадe Ройтерс. В катастрофата загинаха всичките 298 души на борда на полет МН17.

Украинският гражданин Володимир Цемах е пуснат под гаранция в замяна на обещанието му да не се укрива и да се явява в съда за гледанията на делото му по обвинение в тероризъм.

Цемах е бил командир на противовъздушната отбрана на сепаратистите в района на Източна Украйна, където беше свален малайзийският Боинг от руска ракета.

В публикувано вчера писмо 40 европейски депутати призоваха украинския президент Володимир Зеленски да не предава Цемах на Русия. Във вторник холандските разследващи на свалянето на полет МН17 изразиха желанието той да остане в Украйна за разпит.

Според непотвърдени медийни съобщения Цемах е в списъка на пленници, които Русия иска да бъдат разменени срещу редица украинци, задържани в затвори в Русия, включително 24 моряци, пленени край Крим през ноември.