Трима руснаци и един украинец бяха официално обвинени заради свалянето на самолет на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г., когато загинаха 298 души, съобщава Би Би Си.

На машината, летяща между Амстердам и Куала Лумпур, имаше представители на няколко националности, сред които - много холандци.

Водената от холандски експерти Съвместна следствена група (ССГ) обвини Игор Гиркин, Сергей Дубинский и Олег Пулатов от Русия, както и Леонид Харченко от Украйна за свалянето на самолета.

Съдебните процеси ще започнат на 9 март 2020 г. в Холандия. ССГ ще търси съдебно решение в рамките на холандското законодателство. Обвинените не са изстреляли ракета тип "Бук" собственоръчно, но са обвинени в това, че са пренесли зенитно-ракетния комплекс в Източна Украйна.

Вече са изпратени международни заповеди за тяхното задържане.

Разследването е разпитало свидетели, анализирало е сателитни снимки, както и е прегледало телефонни обаждания.

Снимка: Reuters

През 2018 г. ССГ обяви, че ракетата, ударила „Боинг 777”, е била част от инвентара на руска военна база в град Курск.

Русия отрича всякаква връзка със свалянето на самолета. Москва дори протестира след като беше изключена от международното разследване въпреки активната си позиция.

Холандия и Австралия обявиха през май 2018 г., че ще държат Русия отговорна за катастрофата и произхода на ракетата, която сваля самолета. Анонимни източници посочват, че обвиняемите могат да бъдат съдени в тяхно отсъствие, тъй като Русия не екстрадира своите граждани за съдебно преследване.

Кои са обвиняемите?

Игор Гиркин, познат като Стрелков, е бивш полковник от съветското разузнаване. Смята се, че той е бил най-високопоставеният офицер по време на бунтовническите сражения в Донецк, който е имал пряк контакт с РФ. В изявление Гиркин заявява, че военните не са свалили самолета.

Сергей Дубинский е бил нает от руската военно-разузнавателна агенция ГРУ (Главно разузнавателно управление) и е бил заместник на Гиркин. Според обвинението той също е бил в директен контакт с Кремъл.

Олег Пулатов е бивш войник в „Спецназ” към ГРУ. Според ССГ е бил зам.-главнокомандващ на ГРУ в Донецк.

Леонид Харченко – няма минало в армията, но е бил лидер на боен отряд в Източна Украйна