Руски официални лица съобщиха, че във вторник Украйна е изстреляла десетки безпилотни самолети, които са атакували няколко региона, като са убили един човек и са подпалили две енергийни подстанции и петролно депо.

В понеделник Русия взриви посред бял ден главната детска болница в Киев и обстрелва с ракети други градове в Украйна, убивайки най-малко 41 цивилни в най-смъртоносната вълна от въздушни удари от месеци насам.

Видео, получено в Ройтерс, показва огън и нещо, което изглежда като удар с дрон, както и последваща експлозия в петролна база в град Калач на Дон в южната част на руския регион Волгоград.

Видео показва и пожар в електрическа подстанция в Ростов. Той е бил потушен, след като Украйна е изстреляла "десетки" безпилотни летателни апарати през нощта, заяви в Телеграм губернаторът на руския регион Василий Голубев, като добави, че пожарът е бил потушен.

Източник от службите за сигурност, отказал да назове името си, заяви пред Ройтерс, че украински безпилотни самолети са атакували руска петролна рафинерия, военно летище и електрическа подстанция при нощна съвместна операция на службите за сигурност и военното разузнаване на Киев.

Източникът заяви, че атаките са засегнали летище Ахтубинск в южната част на руската Астраханска област, петролна рафинерия във Волгоградска област и електрическа подстанция в Ростовска област.

Местоположението на видеоклиповете, получени в Ройтерс, беше потвърдено от сградите, комините, антените, пътната маркировка, дърветата, стълбовете, трансформаторите и проводниците, които се виждат във видеоклиповете и които съвпадат с файловете и сателитните снимки на района.

Ройтерс не успя да провери независимо датата, на която са заснети видеоклиповете, но руски официални източници съобщиха, че е имало пожар в петролна база в Калач на Дон и в подстанция в Ростовска област.