Кадри от автомобилна камера показват момента, когато ракета поразява детската болница в Киев. Видеото бе публикувано от Ройтерс.

Смъртоносният удар по детска болница в украинската столица вероятно е резултат от пряко попадение на руска ракета, заяви днес ръководителката на мониторинговата мисия на ООН по човешките права Даниел Бел, която се позова на анализи на световната организация.

Извършеният посред бял ден удар бе част от поредица атаки, които отнеха живота на най-малко 41 души в цяла Украйна, включително на деца. 

В същото време Украйна публикува снимки на ракета, която според нея е поразила детска болница в Киев:

"Анализът на видеокадрите и оценката, направена на мястото на инцидента, сочи висока вероятност детската болница да е станала обект на пряко попадение, вместо да е засегната от отломки на свалена ракета", каза Бел чрез видеовръзка от Киев на пресконференция в Женева.

Тя добави, че екипът ѝ, който вчера е посетил мястото на инцидента, не може да излезе с категорично заключение, но че ракетата, изглежда, е била изстреляна от Русия.

В медицинския център са лекувани деца със сериозни заболявания като рак и болести на бъбреците, а там е имало близо 670 деца пациенти и около хиляда души персонал по време на атаката, каза Бел.

"Персоналът е преместил вчера сутринта децата в бункер, когато за първи път са прозвучали сирените за въздушна тревога, иначе жертвите са могли да бъдат много по-големи", допълни тя.

Кремъл: Детската болница в Киев е ударена от украински противоракетен огън, а не от Русия

Междувременно Кремъл заяви, че украински противоракетен огън, а не Русия, е ударил детската болница в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на неговия говорител Дмитрий Песков.

Агенцията отбелязва, че Песков не е представил доказателства в подкрепа на своето твърдение, но е казал пред журналисти: "Настойчиво заявявам, че ние не нанасяме удари по граждански обекти".

На ежедневната си пресконференция той беше запитан как Русия може да каже, че не атакува граждански цели след трагедията в болницата.

"Призовавам ви да се ръководите от изявленията на руското Министерство на отбраната, които абсолютно изключват да е имало нападения срещу граждански обекти и което посочва, че става въпрос за падащи отломки от противоракетна система", каза той.

"Продължаваме настойчиво да твърдим, че не атакуваме граждански цели. Нанасят се удари по съоръжения на критичната инфраструктура, срещу военни цели, които по един или друг начин са свързани с военния потенциал на Украйна", добави Песков.