Кремъл заяви, че ще следи откриващата се днес среща на върха на НАТО във Вашингтон с „най-голямо внимание“, тъй като организацията „смята Русия за свой враг“, предаде Франс прес.

„Това е алианс, който смята Русия за свой враг, за свой противник. Алианс, който многократно открито е заявявал, че целта му е да нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле. Ето защо ние ще следим с най-голямо внимание реториката на разговорите, които ще се проведат, и решенията, които ще бъдат взети“, каза на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Лидерите на страните членки на Северноатлантическият алианс, който се разшири до 32 държави, включвайки Финландия и Швеция след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г., се събират днес във Вашингтон за среща на върха, която трябва да потвърди подкрепата им за Украйна, но е доминирана от усещането за политическа несигурност в навечерието на президентските избори в САЩ през ноември.

От началото на войната страните от НАТО предоставят жизненоважна военна помощ на Украйна, въпреки че Киев изразява съжаление, че подкрепата им все още е недостатъчна.

Очаква се президентът Володимир Зеленски, който ще участва в срещата на върха, да отправи нова молба към западните си съюзници за повече системи за противовъздушна отбрана след поредните масирани удари по няколко украински града, при които загинаха най-малко 37 души, а 150 бяха ранени, включително в детска болница в Киев.

Песков потвърди днес руската позиция, като увери, че Русия не извършва „никакви удари по граждански цели“, предаде БТА.

Украйна от своя страна казва, че руска ракета вчера е поразила с пряко попадение детската болница „Охматдит“ в украинската столица.