Украинският президент Володимир Зеленски и полският премиер Доналд Туск подписаха двустранно споразумение за сигурност във Варшава. Договорът идва ден преди началото на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Снимка: Reuters

„Тези, които днес защитават Украйна, защитават и себе си“, заяви Доналд Туск. 

Володимир Зеленски нарече споразумението „амбициозно“. 

„То е в състояние да защити живота на нашия народ и да се противопостави на руското зло“, каза украинският президент.

Договорът предвижда разработването на план, чрез който „руски ракети и безпилотни самолети, изстреляни по посока на Полша, могат да бъдат сваляни в украинското въздушно пространство“.

Снимка: Reuters

Зеленски пристигна в Полша в момент, в който страната му беше засегната от масирани руски ракетни удари, при които загинаха най-малко 26 души, а голяма детска болница беше поразена в Киев, съобщава БТА.

„Няма думи, документи, политически изявления, които да са достатъчни, за да осъдим агресора“, заяви премиерът на Полша.

Полша е един от най-отдадените политически и военни поддръжници на Украйна във вече продължаващата трета година пълномащабна инвазия.

Полша също така е много важна в качеството си на врата за западната военна помощ за Киев. Освен това тя е приютила почти 1 милион украински бежанци.

Украйна вече е сключила споразумения за сигурност с Европейския съюз и 19 отделни държави, включително САЩ, Япония и Германия, за да официализира вече предоставената военна и гражданска подкрепа и да запази перспективата за по-нататъшна помощ.