Европа ще достигне колективен имунитет най-късно през август. Това каза проф. Угур Шахин, съосновател на компанията „Бионтех“, по време на виртуална среща с журналисти от цял свят, в която се включи и bTV.

По думите му светът е на прага на нова нормалност, в която ще имаме възможност да се предпазим от вируса, което ще ни даде свобода за повече движение.

„Голяма част от хората ще са получили защита чрез ваксините. Но тази нова нормалност включва и хората, които не са се ваксинирали и тези, които не желаят да бъдат ваксинирани. В бъдеще няма как да бъдат избегнати новите огнища на вируса, но ще могат да бъдат овладявани“, каза той.

На въпрос защо след първа ваксинация имаме случаи на заболели професорът е категоричен, че са нужни и двете дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

„Нашата ваксина достига максималната си защита седем дни след втората доза. Защитата срещу коронавируса започва да се оформя 12 дни след първата доза. В тези 12 дни ваксината все още не може да помогне, просто има нулев ефект. 12 дни са минимума, но максималната защита е постигната седем дни след поставянето на втората доза от ваксината“, обяснява той.

Според данни, идващи от Израел ефективността на ваксината надхвърля 95%, но с времето защитата намалява.

„Например, разполагаме с данни за 6 месеца и  след 6 месеца нямаме вече 95% ефикасност, а 91% защита. Виждаме, че 8 месеца след ваксинацията антителата, които ваксината образува също намаляват. Затова се нуждаем от трета ваксина, за да може отново да достигнем близо 100% ефективност“, казва проф. Шахин.

По думите му третата доза ще е необходима след девет или най-късно след 12 месеца. „Предполагам, че след това всяка година, или на всеки 18 месеца, ще се нуждаем от нова доза от ваксината, за да достигнем отново максимална защита“, казва той.

За оповестените случаи в израелски медии, че десетки ваксинирани се сблъскват с миокардит Шахин коментира, че все още до „Бионтех“ не е достигнала официална информация, а само медийни публикации.

Шахин коментира още, че ваксината е ефикасна срещу индийския щам на вируса. Тестове срещу този конкретен вариант все още се провеждат, но щамът съдържа мутации, които вече са тествани. Това дава увереност на проф. Шахин, че ваксината ще осигури нужната защита и срещу мутацията от Индия.