Създателят на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса смята, че пандемията ще бъде овладяна, когато 60 процента от населението в света се ваксинира.

Професор Угур Шахин, който е изпълнителен директор на германската компания "Бионтех", застана пред bTV .

Снимка: bTV
Той е ученият, от когото цял свят очаква изцеление. Той е емигрантът, който сбъдна мечтата на сънародниците си, гастърбайтери в Германия. Роден в Турция, но от 4-годишен живее със семейството си в Германия. Основател на компанията за медицински изследвания "Бионтех".

Преди пробива с ваксината срещу COVID-19, водеща в света по откриване на онкологични лекарства и една от най-успешните научни лаборатории в света. Проф. Угур Шахин е и сред най-богатите хора в Германия, а и в света със състояние от милиарди, спечелени от наука.

Светът, затворен между четирите стени на лабораторията го среща и със съпругата му - Йозлем Тюречи. Двамата прекарват деня на сватбата си в работа, а след церемонията се връщат там, където са най-щастливи - в лабораторията.

- Професор Шахин, първите хора, извън доброволците, вече се инжектираха с вашата ваксина. Можете ли да вече да кажете как тя им повлия, какви са първите данни?

Досега са имунизирани около 1 милион души извън клиничните изследвания. Обратната връзка, която имаме, е, че страничните ефекти значително покриват резултатите от  предварителното глобално изследване с 44000 доброволци. Освен това наблюдаваме доста рядко алергични или тежкоалергични реакции при определен брой ваксинирани, но общата практика показва, че ваксинирането може да доведе и до такива реакции. Затова е важно за ваксинираните да останат под наблюдение минимум 30 минути след поставяне на ваксината преди да се приберат вкъщи.

- Бихте ли обяснили как действа Вашата ваксина?

Снимка: bTV
Нашата ваксина е базирана на прегеномна РНК. Това е  естествен принцип на предаване на информация. Прегеномната РНК пренася информацията как се образуват протеините. Нашата ваксина наподобява този принцип, затова вграждаме част от вируса, а пациентът, който бива ваксиниран, произвежда кодирания протеин и така се създава имунен отговор срещу вируса, който оставя в паметта на гените.

Така, когато даден човек има за първи път контакт с вируса, имунната му система вече е подготвена и може да деактивира вируса, и да възпрепятства последващо заболяване.

- Ваксината е изследвана върху над 43 хиляди доброволци, а според официалната информация 4,6 процента от тях показват странични ефекти като висока температура, отпадналост, болка в мускулите. Има ли обаче, странични ефекти, които застрашават здравето на ваксинираните?

Снимка: bTV
Основните странични ефекти са действително тези странични ефекти, които по принцип се наблюдават при ваксините. В повечето случаи те възникват като желан резултат от ваксината и означават, че се е активирала имунната система. Възникват болки на мястото на инжектирането, както и температура, или умора, изтощение или остро главоболие. Всички тези симптоми са на лице в продължение на два до три дни и след това следва бързо подобряване освен това досега не сме установили съществени странични реакции.

Една малка част от доброволците развиват алергични реакции, това също е типично за всяка една ваксина, но трябва да каже, че досега имаме данни само от няколко месеца. За нас е важно да наблюдаваме процеса и следващите две години и когато се установят нови, неочаквани странични реакции естествено ще информираме веднага.

- Вие вече ваксинирахте ли се?

Все още не съм се ваксинирал, но бих искал да го направя.  За нас е наистина важно да успеем на първо място да ваксинираме нашите работници. И в рамките на следващата година да произведем 1 милиард и 300 милиона дози от ваксината. Затова е от значение да работим без прекъсване и естествено да предотвратим заразяването на нашите работници с COVID-19.

- Как реагират рисковите групи на ваксината?

Има различни рискови групи, основно хора в напреднала възраст, хора, които имат допълнителни заболявания - астма, проблеми със сърцето, високо кръвно налягане. Или хора, които са преболедували ракови заболявания или в момента имат ракови заболявания, които не лекуват. Страничните реакции, които наблюдаваме при тези групи, по нищо не се различават от тези, които наблюдаваме цялостно във ваксинираното население. Отново няма наистина никакви, никакви специфични странични ефекти при тези рискови групи

- В момента работите по втората генерация на Вашата ваксина, логистиката е голямо предизвикателство, би ли било малко по–лесно с второто поколение?

Снимка: bTV
Работим върху нова формула на ваксината, която може да се транспортира и при минус 20 градуса. Работим и върху ваксина, която да може да издържи на хладилна температура повече от пет дни, например две седмици, четири седмици, а дори и три месеца.

- Вярвате ли, че успехът Ви с ваксината ще отбележи началото на края на пандемията?

Важно е, че вече знаем - ваксините могат да намаляват симптоматиката при инфекции. Вярвам, че това знание е абсолютно важно и означава, че не само нашата ваксина функционира, а с голяма вероятност и други ваксини ще могат да функционират по същия начин. Очакваме, че през първата половина на 2021 г. да бъдат допуснати и други ваксини и заедно да можем да доставим достатъчно дози за една спокойна поетапна ваксинация на населението от минимум 60 процента, в идеалният случай 70 или 80 процента. С това ще имаме възможността до края на лятото другата година да успеем следващата зима да бъде нормална или почти нормална.

Снимка: bTV
- Светът през 2021– ще бъде ли по–сигурно място? 

През първите месеци на 2021 г. трябва наистина да направим всичко възможно да преминем през зимата благополучно. Знаем, че вирусните инфекции по принцип се увеличават през зимата и имаме още минимум 5 тежки месеца пред нас. Ако успеем чрез взетите противоепидемични мерки да редуцираме броя на заразените и навлезем спокойно в пролетта, когато и броят на заразените ще намалее, и сме значително повече навън и по–малко в затворени пространства, тогава вярвам, че в действителност имаме голям шанс в края на лято 2021 г. да спечелим значително парче нормалност.

Вирусът няма да изчезне, това означава, че е важно също и за в бъдеще да бъдем свидетели на малки или средни вълни дори когато имаме 60-70 процента имунизирани. Това е новата нормалност, но съм убеден, че ако сме успешни с ваксинацията, няма да се наложи последваш локдаун.