Ваксините срещу коронавирус пристигнаха в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Имунизацията започва в неделя.

Над 9700 дози са разположени в „Булбио“, започва и логистиката по доставка в 6-те региона в страната. Това каза здравният министър Костадин Ангелов, след като пристигнаха първите дози с ваксината.

Предвидено е да се имунизират медицинските специалисти. Втората фаза ще обслужи потребителите на социалните услуги, които имат нужда от медицинско обслужване. Общо фазите са 4. Все още не се знае кога ще започне масовата имунизация.

Един човек се поставят две дози, така че това първо количество по-скоро е символично.

През януари се очакват още дози, за да се достигне до 62 хиляди бройки.

Първият ваксиниран ще е здравният министър Костадин Ангелов, обяви самият той на брифинг.

В три града в страната ще започне имунизацията утре - София, Пловдив и Бургас. А в понеделник - и за Враца, Велико Търново и Варна, съобщи още Ангелов.

Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, добави здравният министър.

45 хиляди са желаещите за ваксинация. Това са около 33%. Има постоянно заявки от различни структури, като хранително-вкусовата, от съюза на артистите и от адвокатски кантори, стана ясно от брифинга тази сутрин.

Ще се насочи сериозно внимание и към домовете за възрастни хора, за да може се изпълняват фазите по имунизация синхронно.

Пристигнаха и информационни материали, насочени към лекарите и пациентите за добиване на достатъчно информация.

"Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи. След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино", добави още Ангелов.

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, както и от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната.

В заповедта на здравния министър ясно е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!