Няма допълнително увреждане на ДНК при децата, чиито родители са били изложени на радиацията от експлозията в Чернобил преди зачеването им, сочат данните на ново проучване, пише Би Би Си.

Участниците в изследването са родени между 1987 г. и 2002 г. и са изследвани целите им геноми. Ръководител на изследването е проф. Мередит Йегер от Националния институт по ракови заболявания на САЩ.

Тя се фокусира върху децата на работниците, които са били привлечени да помагат за почистването на силно замърсената зона около атомната електроцентрала и децата на евакуираните от изоставения град Припят, както и от други селища в 70-километровата зона около него.

Снимка: EPA

Един от водещите изследователи, д-р Стивън Чанок, обяснява, че в изследването са участвали 105 семейства, за да могат учените да сравнят ДНК на майка, баща и дете.

"В проучването не разглеждаме какво се е случило с децата, които са били в утробата на майките си по време на инцидента, а мутации, които се наричат „de novo“. Те се появяват случайно в яйцеклетка или сперматозоид, а в зависимост от това къде в генетичния план на бебето възникват, могат да нямат никакво въздействие върху развитието им", добавя той.

Снимка: EPA

Д-р Чанок обяснява, че всяко поколение има около 50-100 такива случайни мутации и в известен смисъл те са градивните елементи на еволюцията, които спомагат за развитието на човечеството.

"Разгледахме геномите на майките и бащите, а след това и на детето. Прекарахме допълнителни девет месеца в търсене на някакъв сигнал в броя на мутациите, който да е свързан с излагането на родителите на радиация. Не успяхме да открием нищо", добавя той.

Радиоактивен йод и рак на щитовидната жлеза

Освен учени, които изследват ДНК мутациите, втора група изследователи с ръководител проф. Джери Томпсън пък проследяват генетичните промени, открити в тумори на щитовидната жлеза, които са свързани с излагането на радиоактивен йод, изхвърлен по време на бедствието, съобщава специализираният сайт "Арс Техника".

Снимка: EPA

Причината за много подобни случаи са действията на властите, които по време на аварията не са успели да предотвратят продажбата на заразено мляко в региона. Чрез него в много детски организми са попаднали големи дози радиоактивен йод, един от замърсителите, изхвърлени от повредения реактор.