Вероятно всички са чували за ядрените аварии в АЕЦ „Ленин“ в Чернобил и АЕЦ „Фукушима“, но те далеч не са единствените радиоактивни места на нашата планета. В следващата класация ще прочетете за най-опасните и потенциално смъртоносни места по света, където радиацията продължава да е много висока.

Снимка: Wikimedia Commons

1. АЕЦ „Фукушима“

През 2011 г. опустошително земетресение с магнитуд 9,91 по скалата на Рихтер предизвиква цунами, което преодолява защитните прегради на японската ядрена електроцентрала. Това причинява най-тежката ядрена авария след „Чернобил“.

АЕЦ „Фукушима“ устоява на труса, но цунамито е повече от два пъти по-силно от това, което централата може да поеме. Ударът на водата причинява помпите за охлаждане на ядрените реактори за спрат работа, което води до изтичане на ядрено активен материал от трите реактора.

Снимка: Wikimedia Commons

Радиоактивната вода изтича обратно в Тихия океан.

АЕЦ „Фукушима“ остава напълно затворена, но въпреки това ядреното замърсяване остава изключително сериозно. Учени изчисляват, че ще са нужди четири десетилетия, за да може електроцентралата да бъде напълно изведена от експлоатация.

Снимка: Wikimedia Commons

2. Чернобил

През април 1986 г. се случва ядрената авария в АЕЦ „Ленин“ в Чернобил – може би най-известното бедствие в света.

По време на рутинна симулация за сигурността на системата, тя бива деактивирана, което води до огромна парна експлозия и радиоактивен пожар.

Снимка: Wikimedia Commons

Огънят изпраща огромни количества радиоактивен материал в атмосферата, който после се разнася над СССР и части от Европа.

Съвременни изчисления сочат, че милиони хора са били изложени на радиацията от „Чернобил“, като между 4 и 93 хил. души са починали.

3. „Полигонът“, Семиплатанинск, Казахстан

На трета позиция се нарежда едно от малко познатите по света радиоактивни места. Това е т.нар. „Полигон“, където Съветският съюз е тествал радиоактивни оръжия по време на Студената война.

От 1949 до 1989 г. там са проведени около 450 ядрени опита.

Влиянието на опасната радиация на околните жители било крито години наред от съветските власти и за него става ясно едва през 1991 г., когато „Полигонът“ официално е затворен.

Снимка: Wikimedia Commons

4. Полигонът „Ханфорд“, Вашингтон

По време на студената война в полигонът „Ханфорд“ в Съединените щати е добиван плутоний. Това е главният снабдител с радиоактивния материал по време на Студената война.

В „Ханфорд“ е добит плутоний за около 60 хиляди ядрени оръжия, както и този, използван за бомбата, пусната над Нагасаки през 1945 г.

Макар вече да не е в експлоатация, „Ханфорд“ там продължават да се съхраняват две трети от радиоактивните отпадъци на Съединените щати. По-голямата част е заровена в земята, но огромни части от водите също са радиоактивни.

Снимка: Wikimedia Commons

5. Сибирският химически комбинат в Северск, Русия

Това е един от много радиоактивни комбинати в Русия, където са произвеждани ядрени оръжия по време на Студената война.

След падането на СССР през 1991 г., комбинатът спира да произвежда плутоний и обогатен уран, като в момента се използва за съхранение на радиоактивни материали.

Комбинатът в момента осигурява обогатен уран за горивните нужди на Русия, продава и на чуждестранни клиенти.

6. Мината за добив на уран в Маилу-Су в Киргизстан

За разлика от предишните места в класацията, Маилу-Су никога не е бил обект на ядрена електроцентрала или на химически завод. Мястото е богат източник на уран.

По време на Студената война Съветският съюз организирал големи минни операции в Маилу-Су за добив на уранова руда.

Радиоактивните останки били заравяни около мината, но огромни части от тях просто били захвърлени в природата.

Мястото е предразположено и към сеизмична активност и всеки по-силен трус заплашва да изхвърли още радиоактивен отпадък на повърхността и той да попадне във водите.

Снимка: Wikimedia Commons

7. Брегът на Сомалия

Сомалийският бряг продължава да е силно замърсен от радиоактивни отпадъци. Причината – нелегално изхвърляне на токсични материали в продължение на години, вероятно свързани с италианската криминална организация „Ндрангета“.

Смята се, че не по-малко от 600 варела с токсични и радиоактивни отпадъци се очаква да предизвикат една от най-сериозните екологични катастрофи в близкото ни бъдеще.

Според ООН ръждясалите варели с отпадъци са излезли на сомалийския бряг след цунамито през 2004 г. Според различни изчисления, те са изхвърлени в океана още през 90-те години.

8. Институтът за радиотерапия „Гоиано“, Бразилия

Опит за грабеж на изоставената болница за радиотерапия в Бразилия води до разлив на огромни количества радиоактивни отпадъци, които били оставени на място.

Инцидентът се случва през септември 1987 г.

Регистрирани са четири смъртни случая и стотици хора, които са били изложени на опасни дози радиация.

Според списание „Тайм“ инцидентът в Бразилия е един от най-тежките радиоактивни инциденти в историята ни.

Снимка: Wikimedia Commons

9. „Селафийлд“, Великобритания

„Селафийлд“ е мястото, където Великобритания е произвеждала големи количества радиоактивни материали по време на Студената война. Днес се използва за преработка на ядрено гориво.

Комплексът се намира на брега на Ирландско море и е първият в света, който е използван за комерсиално производство на ядрена електроенергия. Сега вече не функционира.

По време на работата си „Селафийлд“ изпуска около 8 милиона литра радиоактивна вода обратно в морето, превръщайки Ирландско море в най-радиоактивните води в света.

10. Индустриален комплекс „Маяк“, Русия

Индустриалният комплекс „Маяк“ в Челябинск, Русия, е бил главен снабдител с плутоний за местните ядрени централи. На място се е случил и един от най-опасните инциденти в света.

Според международната класация за радиоактивни събития инцидентът в „Маяк“ е ниво 6, подреждайки го на трето място за най-опасно ядрено събитие.

При експлозия през 1975 г. над 100 тона радиоактивен отпадък е разпръснат в атмосферата. Инцидентът е бил потулен до 80-те години.

Още преди това индустриалният комплекс е изхвърлял ядрени отпадъци в околностите, както и в езерото Карачей, което води до замърсяване на питейната вода на хиляди хора.

Снимка: Wikimedia Commons

11. BOMARC RW-1, база „МакГуайър“, Ню Джърси

Във въздушна база „МакГуайър“ се намира ограден участък, който през 2007 г. е класифициран като един от най-радиоактивните в света.

През юни 1960 г. там се е случила инцидента експлозия на ядрена бойна глава W40, която замърсява околностите с радиоактивен материал.

Макар веднага да е организирана почистваща и ограничаваща радиацията мисия, до ден днешен базата продължава да е с много високо замърсяване.

Снимка: Wikimedia Commons

12. Урановата мина в Чърч Рок, Ню Мексико

Мината за добив на уран край Чърч Рок, Ню Мексико, е мястото на един от най-тежките радиоактивни инциденти в човешката история.

През 1979 г. огромен разлив на радиоактивни отпадъци замърсява река Пуерко.

Замърсяването стига до 130 километра надолу по течението, достигайки земите на племената Навахо в Аризона.

При измерване радиацията била хиляди пъти над нормата.

За последно реката е измерена през 2003 г. – все още е радиоактивна.

Снимка: Wikimedia Commons

13. База „Обервийер“, Париж

На последно място е една необичайна база във Франция, където замърсяването с радиация се дължи на химически експерименти.

През 20-те и 30-те години там са провеждани експерименти със соли на Радий-226, водени от Федерик и Ирен Жолио-Кюри. Ирен е дъщеря на известните физици и химици Мария и Пиер Кюри и съпруга на Федерик Жолио-Кюри. Двамата откриват изкуствената и позитронната радиоактивност, за което получават Нобелова награда за химия през 1935 г.

По-късно на същото място френската армия е правила радиоактивни експерименти.

Сериозни опити за почистване на мястото започват през 90-те години, след като са открити 61 варела с Цезий-137 и Радий-226, както и около 60 кубични метра замърсена почва.

През 2006 г. са открити още замърсени места в близост до базата, където е установено, че местните заболяват от рак значително по-често от навсякъде другаде.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!