Убиха филипински радиожурналист по време на живо предаване. Той е застрелян с огнестрелно оръжие в домашното си студио, а стрелецът е успял да избяга, съобщи Би Би Си.

57-годишният Хуан Хумалон, известен като диджей Джони Уокър, бил в дома си на остров Минданао. Радиоводещият предавал на живо във Фейсбук около 5:30 ч. местно време, когато въоръжен влязъл в звукозаписната кабина и го прострелял.

Според местни медии, които се позовават на полицейски източници, заподозреният е поискал разрешение да влезе в радиокабината на Хуан Хумалон, за да съобщи „нещо важно в ефир“.

„Той се занимаваше основно със съобщаването на новини и не беше известен с критики към когото и да било“, каза полицейският началник Деоре Рагонио.

Съпругата на диджея го е отвела в болница веднага след инцидента, но се разбира, че лекарите са го обявили за мъртъв при пристигането му. От полицията съобщават, че вече са осигурили записи от камерите за видеонаблюдение в района.

Предаванията на радиоводещия обикновено се излъчват на Фейсбук страницата на 94,7 Gold Mega Calamba FM, която има около 2400 последователи. 

Президентът на Филипините и Националният съюз на журналистите осъдиха убийството на Хумалон.

„Разпоредих на Националната полиция да проведе задълбочено разследване, за да изправи бързо извършителите пред съда. Нападенията срещу журналисти няма да бъдат толерирани в нашата демокрация и тези, които застрашават свободата на медиите, ще понесат всички последствия от действията си“, заяви президентът.

„Нападението е още по-осъдително, тъй като се е случило в собствения дом на Хумалон, който е служил и за радиостанция“, допълниха от съюза.

Филипините са едно от най-опасните места в света за журналисти, твърди американската организация Freedom House. Те често биват сплашвани или нападани. Извършителите на посегателства срещу журналисти рядко получават заслуженото наказание от правосъдието.