Много от журналистите в Мексико получават ниско заплащане, така че голяма част от тях започват и втора работа. Такъв е случаят с работещия за онлайн новинарски издания Саул Тихерина Рентериа, който работи и в завод за сглобяване на компоненти за износ в град Сиудад Акуна в северната част на страната, от другата страна на границата с Дел Рио, Тексас. Във вторник вечерта той приключва работа в завода. Няколко часа по-късно е намерен намушкан с нож в багажника на кола.

Американската полиция задържа двама заподозрени във връзка с убийството, у които е намерен нож, а британската организация за правата на човека "Article 19" иска мексиканските власти да разследват дали Тихерина Рентериа е бил убит заради своите репортажи.

Инцидентът се случва само няколко дни след убийството на друг журналист - на 17 юни двама неизвестни блъскат с автомобил Густаво Санчес Кабрера, докато той пътува с мотоциклет заедно с 15-годишния си син в южната част на страната.

Санчес и синът му падат от мотоциклета, след което журналистът е прострелян, съобщават местни медии. В полицейския доклад се посочва, че на местопрестъплението са открити най-малко 15 гилзи от 9-милиметрови куршуми. Синът му получава само леки наранявания.

Репортерът на базираната във Facebook новинарска емисия "Panorama Pacífico", е включен във федерална програма за защита, след като миналата година преживява опит за покушение срещу него.

Той е работил по въпросите с престъпността и политиката в региона на крайбрежния град Хуатулко, както и наводненията и протестите в региона, местните убийства и обвиненията в корупция срещу местни служители.

Неспазени обещания

Мексико е най-смъртоносната страна за журналисти в Западното полукълбо, според проучвания на Комитета за защита за журналисти. Убийствата през последната седмица увеличават общия брой на покушения срещу работещите в медии до четири само в рамките на първата половина на 2021 г.

За сравнение, броят на загиналите на територията на страната през изминалата година, е девет, което е почти една трета от общия брой загинали по света за 2020 г., според КЗЖ, който разследва нападенията срещу пресата в световен мащаб.

Мексико е най-опасното място за журналисти извън официалните военни зони, като най-често мишена са тези, които разследват връзката между организираната престъпност и корумпираните служители.

Борците за свобода на печата се надяваха, че тежкото положение ще се подобри след избирането на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор през 2018 г., който обеща да се справи с насилието срещу журналисти и да сложи край на безнаказаността на извършителите.

Нападенията обаче се разраснаха на фона на безпрецедентната публична враждебност към медиите от страна на Обрадор, който често използваше ежедневните брифинги за пресата, за да очерни независимите журналисти и активисти. Преди време правителството намали значително и средствата за разследвания.