Дългогодишният кореспондент на "Ал Джазира" Ширин Абу Аклех е застреляна от израелските сили в окупирания Западен бряг, съобщиха от медията.

51-годишната жена от палестино-американски произход е отразявала нахлуването на израелската армия в бежанския лагер Дженин, когато е била простреляна в главата с един куршум, въпреки че е била облечена в жилетка, на която е пишело „PRESS”, пишат още от "Ал Джазира".

Друг палестински журналист, Али Ал Самуди, е ранен в гърба, но състоянието му е стабилно, съобщиха от Министерството на здравеопазването на Палестина.

В изявление на "Ал Джазира" се казва, че Абу Аклех е билa “убита хладнокръвно“ и се призовава международната общност да потърси отговорност от израелските сили.

Други журналисти, които също са били там, разказаха, че на мястото на инцидента не е имало палестински бойци, като директно оспориха израелско изявление, в което се е споменавала възможността за палестински огън.

"Отивахме да заснемем операцията на израелската армия и изведнъж ни застреляха, без да ни помолят да напуснем или да спрем да снимаме", каза Ал Самуди.

В последния си имейл до телевизията Абу Аклех изпраща съобщение до бюрото на "Ал Джазира" в Рамала в 6:13 ч., в който пише: "Окупационните сили щурмуват Дженин и обсаждат къща в квартал "Джабрият". На път за там - ще ви съобщя новини веднага щом картината стане ясна".

Mинистър-председателят на Израел Нафтали Бенет заяви, че "изглежда вероятно" за смъртта на журналистката да са отговорни въоръжени палестинци.

Израелският външен министър Яир Лапид заяви в "Туитър", че правителството му е предложило да проведе съвместно израелско-палестинско разследване.

"Журналистите трябва да бъдат защитени в зоните на конфликт и всички ние носим отговорност да стигнем до истината", добави той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!