Командосът от "Морските тюлени", убил Осама бин Ладен, наруши мълчанието си, като разказа в интервю за сп. "Ескуайър" за трите куршума, които изстрелял срещу лидера на "Ал Кайда" и за финансовите си затруднения като безработен цивилен.

Командосът запазва самоличността си в тайна, но разказва за първи път за операцията през май 2011 г. и за безпокойствата си за сигурността на семейството си. "Той изглеждаше объркан. И по-висок, отколкото очаквах", разказва "морският тюлен" за Бин Ладен. Когато командосите се натъкнали на лидера на "Ал Кайда" на третия етаж на пакистанското му скривалище, той хванал най-младата си съпруга за раменете и я изблъскал напред, а наблизо имало три автомата АК-47, предаде АФП.

"Не зная дали тя имаше бронежилетка или беше изблъскана, за да се пожертва за тях двамата. Той имаше оръжие в обсега си и беше заплаха. Трябваше да го прострелям в главата, за да няма възможност да се взриви", разказва командосът. "В същата секунда го застрелях два пъти в челото. В следващата секунда той се свлече на земята. Падна на пода пред леглото си и аз отново го прострелях на същото място. Той беше мъртъв, не се движеше. Беше с изплезен език", допълва "морският тюлен".

Друг командос, който участвал в операцията, Мат Бисонет, разказа за операцията в първо лице в книгата "Нелесен ден", публикувана миналата година. Тя предизвика гнева на представители на Пентагона, които го обвиниха, че е нарушил клетвата си да не разкрива класифицирана информация.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!