Въпреки дългата си история на съперничество в момента Турция и Саудитска Арабия водят преговори на високо ниво, чиято цел е да се формира военен алианс, който да свали от власт сирийския президент Башар ал Асад. Това съобщават източници, запознати с хода на разговорите, пред американското издание "Хъфингтън поуст".

В рамките на преговорите, които са с посредничеството на Катар, Турция е предложила да осигури сухопътни войски, подкрепени от въздушни нападения на Саудитска Арабия, чиято цел ще е да помагат на умерената сирийска опозиция, която се сражава срещу режима на президента Асад, споделя един от източниците.

Според него американският президент Барак Обама е запознат с хода на преговорите от емира на Катар, по време на неговото посещение в Белия дом. Според изданието посолствата на Турция и Саудитска Арабия са отказали коментар за съобщенията за техните общи планове.

Турция, която е с една от доминиращите армии в региона, подкрепя свалянето на Башар ал Асад от власт, но като не-арабска държава отказва да приеме по-голяма роля в Сирия без разширена интервенция от страна на сунитската Саудитска Арабия.

Турското ръководство неведнъж е изразявало критики и към водената от САЩ коалиция, която е насочена срещу цели на "Ислямска държава", но не и срещу режима в Дамаск.

И преди е имало индикации, че Анкара и Рияд обсъждат сътрудничество аа Сирия. На 2 март турският президент Реджеп Ердоган и кралят на Саудитска Арабия Салман се срещнаха в Рияд, където обявиха споразумение за увеличаване на помощта за сирийската опозиция и увеличаване на съвместната работа по въпросите на отбраната и сигурността.

Въпреки това последните новини са първата индикация за директно военно участие срещу Асад.

Изданието допълва още, че сближаването между двете страни включва и смекчаване на позицията на Рияд спрямо "Мюсюлманско братство", което е ключов момент за Турция.

Двете страни влошиха отношенията си, след като се оказаха на противоположните страни на регионални конфликти, сред които и този в Египет. През лятото на 2013 г. ген. Абдел Фатах ас Сиси свали от власт демократично избрания, но все пак непопулярен президент Мохамед Морси, който беше член на "Мюсюлманско братство".

Въпреки съобщенията за съвместно сътрудничество интервенция на Турция и Саудитска Арабия в Сирия е малко вероятна преди предстоящата среща тази пролет между Обама и ръководителите на държавите от съвета за сътрудничество на Персийския залив – Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ, се казва още в статията.

  • Увеличаването на руското военно присъствие може да ожесточи конфликта в Сирия
  • След няколко месеца можело да има документ за примирие в Сирия
  • Обама и Путин се разбраха за нови разговори за Сирия, но не и за Асад
  • Генералният секретар на НАТО е готов за преговори с Русия за Сирия
  • В Северна Сирия е документирано нападение с химическо оръжие
  • Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия
  • Жертвите от въздушните удари в сирийския град Дума са близо 100
  • Най-малко 80 души са убити при въздушни удари край Дамаск
  • САЩ обвиниха Дамаск, че е засилил атаките с варели бомби в Сирия
  • Над 240 000 са жертвите на четирите години война в Сирия