Революционна операция за отстраняване на голям мозъчен тумор през веждата на пациент извършиха лекари в Шотландия. Те са използвали вече позната техника, но са я модифицирали така, че да могат да отстраняват по-големи образувания през областта на веждите, предаде Би Би Си.

Медицински организации в страната я определят като първата в света подобна интервенция. 

Неврохирургът Анастасиос Джамуриадис е адаптирал вече съществуващата техника при извършване на манипулации в областта на веждите, за да може сега да отстранява по-големи образувания.

Твърди се, че операцията е свързана с по-малко усложнения, по-кратко време за операция и възстановяване, както и с по-малко белези.

Една от пациентките, която описва тумора си с големината на топка за тенис, казва, че е излязла от болницата само за два дни, без да има нищо друго освен насинено око.

Традиционната операция при пациенти с тумори в предната част на мозъка включва отстраняване на голяма част от черепа чрез т.нар. краниотомия. Това е дълъг и сложен процес, който може да отнеме до 10 часа.

 

С новата техника се очаква пациентите да останат само с малък белег и насинено око. Някои от тях могат да напуснат болницата само 24 часа по-късно и да се върнат на работа в рамките на следващите няколко дни.

На 75-годишната Дорин Адамс от Абърдийн вече е направена краниотомия за отстраняване на тумор. А сега тя е претърпяла новата операция и описва разликата между двете процедури като „ден и нощ“.

 „Туморът ми беше като топка за тенис - как можеш да го извадиш от толкова малко място – през веждата?“, казва Дорин.

„Възстановяването след операцията беше много бързо. Излязох от болницата два дни по-късно и почти веднага се върнах към нормалния си живот. Мисълта, че можеш да си направиш мозъчна операция и да се върнеш към нормалния си живот в рамките на няколко дни, е доста невероятна“, споделя още тя.

А д-р Джамуриадис обясни:

„Аз не съм измислил този вид операция, но я модифицирах, за да ми даде повече пространство през веждите и да ми позволи да премахвам много големи мозъчни тумори“.

„Не ни е известно някъде другаде по света да са успели да отстранят толкова големи тумори, колкото при нас“, каза още той.

По думите му операцията може да приключи само за три часа.

„Традиционно хората остават с белези по цялото си чело, но с този метод ние избягваме това. Обикновено нашите пациенти се прибират у дома на втория ден с насинено око, както се очаква, което се нормализира в рамките на няколко дни. Това оказва огромно въздействие върху пациента, върху семейството му, върху обществото, върху лекарите. Това напълно променя правилата на играта“, категоричен е д-р Джамуриадис.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK