"Туитър" обяви, че прекратява за постоянно достъпа на американския президент Доналд Тръмп до социалната мрежа. Причината е ролята на Тръмп в провокирането на насилието, до което се стигна след като негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон по-рано през седмицата.

"Туитър" беше основния комуникационен канал на Тръмп преди и след избирането му. Според социалната съществува риск от "по-нататъшно подбуждане към насилие".

Решението за постоянна забрана на неговия акаунт е било взето след "щателно проучване на последните съобщения" на американския лидер в контекста на събитията от тези дни. Според компанията туитовете на Тръмп в последно време представляват възхвала на насилието.

Посочва се, че в и извън  "Туитър" са започнали да циркулират планове за "бъдещи въоръжени протести, включително и за втора атака срещу Капитолия и други сгради на Конгреса на САЩ на 17 януари 2021 г.".

От "Туитър" посочват, че политиката на компанията дава възможност на световни лидери да се изказват публично, но че техните акаунти "не са изцяло над нашите правила", и че те не могат да използват мрежата за подстрекателство към насилие.

Последва и съобщение, че "Туитър"  спира акаунта на президентската кампания на Тръмп - @TeamTrump, заради нарушаване на правилата на мрежата.

Ръководството на компанията, чиято собственост е социалната мрежа, заяви, че смята да предаде контрола над официалните акаунти на президента на САЩ и на Белия дом на демократа Джо Байдън, след като той положи клетва като следващия президент на страната на 20 януари. Именно на тези акаунти Тръмп се опита да пусне свои туитове след блокирането на личната му страница там, но те бяха веднага отстранени от модераторите на мрежата.

Тръмп обяви, че разглежда възможността за създаване на собствена, алтернативна на "Туитър"  платформа, след като неговата бе блокирана от администрацията на социалната мрежа.