Доналд Тръмп ще загуби специалния си статут в социалната мрежа „Туитър“ през януари 2021 г., когато новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност. Така той вече ще трябва да се съобразява с всички правила и условия за ползване на платформата, пише „Дъ Върдж“.

От 2019 г. „Туитър“ прилага политиката за публичния интерес за световните лидери и част от държавните длъжностни лица. Така понякога публикации, които не отговарят на правилата на социалната мрежа, не са изтривани, ако се смята, че има полза за широката общественост те да останат достъпни.

„Следваме принципа, че хората трябва да могат да избират да виждат какво казват техните лидери с ясен контекст. Това означава, че ние можем да поставяме предупредителни съобщения или да ограничаваме ангажираността с техните туитове. Тази политика се прилага за настоящите световни лидери и кандидати за кабинета, но не и за частни граждани, когато те вече не са на постовете си“, коментират от „Туитър“.

@realDonaldTrump е личният профил на Тръмп. След януари догодина той ще се третира като на най-обикновен потребител и ще може да бъде блокиран в случай на призоваване към агресия или разпространение на невярна информация за изборите или пандемията от коронавируса.

По време на мандата си Тръмп многократно е бил близо до прекрачването на границата на забраненото от социалната мрежа, но оттам не са изтривали публикациите му.

Въпреки специалната статут на световните лидери, ако те възхваляват тероризма, заплашват с насилие конкретен човек, публикуват нечий личен адрес или демонстрират друго недопустимо поведение, от „Туитър“ подчертават, че ще предприемат крайни мерки.