Войната между президента Доналд Тръмп и „Туитър“ продължава – публикация на американския първи в социалната мрежа беше маркирана като невярна. В същото време, обаче, от „Фейсбук“ не реагираха на абсолютно същите твърдения и предизвикаха сериозни критики от наблюдатели.

В поста си американския президент твърди, че вече има имунитет към COVID-19 и не може да се зарази отново с болестта – твърдение, което не е доказано. Вече има и случаи на повторно заразяване с новия коронавирус по целия свят.

„Докторите от Белия дом ми дадоха изцяло зелена светлина. Това означава, че не мога да се заразя (имунитет) и не мога да го предам. Много добре да го знаеш!!!“, написа Тръмп в „Туитър“.

От социалната мрежа бързо маркираха твърдението му за невярно.

„Този пост нарушава правилата ни за разпространение на подвеждаща и потенциално опасна информация, свързана с COVID-19“, гласи предупреждението на социалната мрежа.

Американският президент публикува абсолютно същото изказване и във „Фейсбук“ страницата си, но социалната мрежа на Зукърбърг не направи нищо. Постът е споделен повече от 24 хиляди пъти.

От Си Ен Ен са поискали коментар от „Фейсбук“ защо не цензурират очевидно невярната информация, споделена от американския президент, но все още няма официално изявление по темата.

„Фейсбук“ от край време е повод за ожесточени критики срещу начина, по който се справят с лъжливата информация в платформата. Многократно се е случвало в „Туитър“ да трият или цензурират неверни изказвания на американския президент, а от „Фейсбук“ да не предприемат нищо.

Преди време служители в компанията се обърнаха срещу Марк Зукърбърг и се присъединиха към критиките, че не се прави достатъчно за справяне с фалшивите новини и дезинформацията в най-голямата социална мрежа в света.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!