„Обичам Джо Байдън. Като сенатор. Като вицепрезидент, като президент. Приемам го за приятел и вярвам в него. Вярвам в неговия характер. Вярвам в неговия морал. През последните 4 години е спечелил много битки, но има една, която не може да спечели – битката с времето“. Това пише актьорът Джордж Клуни в есе за изданието „Ню Йорк таймс“.

Клуни е един от най-големите дарители на демократическата партия и неговото мнение е определено от анализатори като най-тежкият удар по кампанията на Байдън да получи номинация за президент на партията.

„Никой от нас не може да спечели битката с времето. Ужасно е, че го казвам, но Джо Байдън, който видях преди 3 седмици на събитието за набиране на средства не е Джо Байдън от 2010 г. Не е дори Джо Байдън от 2020 г. Той е същият човек, който всички видяхме на дебата“, допълва Клуни.

Участието на американския президент в първия телевизионен дебат срещу Тръмп беше повратен момент за повечето демократи. Много от тях изразиха мнение, че Байдън вече не е във форма и трябва да се откаже от надпреварата за президентска номинация, ако Демократите искат да спечелят предстоящите избори в Щатите.

„Изморен ли беше? Да. Болен ли беше? Вероятно. Но лидерите на нашата партия трябва да спрат да казват на 51 млн. души, че не са видели това, което видяха по телевизията. Всички сме ужасени от възможността Доналд Тръмп да спечели втори мандат като президент. Това доведе до тоталното игнориране на проблемите, които имаме“, смята Клуни.

Според него последвалото интервю с Байдън при Джордж Стефанополус допълнително е нагнетило напрежението, защото не е успяло да спаси имиджа на американския президент.

 

„Честно ли е да посочваме тези проблеми? Трябва да бъде. Това е свързано с възрастта, нищо повече. Също – това е необратимо. Няма да спечелим през ноември с този президент. Нещо повече – няма да спечелим и в Сената, и в Конгреса. Това е мнението на всеки сенатор и конгресмен, с който съм говорил лично. Всеки един от тях казва това, независимо какво говори пред медиите“, допълва Клуни.

Снимка: Getty Images

„Язовирната стена за Демократите вече е спукана. Можем да заровим глави в пясъка и да се молим за чудо през ноември или можем да говорим истината“, казва още актьорът.

Той призовава своите колеги демократи да чуят какво имат да кажат потенциални кандидати за президентския пост и по време на събранието през август да вземат решение.

Той допълва, че демокрацията винаги е била объркана, но това не означава, че не трябва да се взимат тежки решения.

„Това може да бъде и вълнуващо време за демокрацията. Видяхме как 200 френски кандидати загърбиха своите лични интереси и амбиции, за да спасят демокрацията от крайнодясното. Джо Байдън е герой. Той спаси демокрацията през 2020 г. Искаме да го направи отново през 2024 г.“, завършва Клуни.

Снимка: Getty Images

Участниците в кампанията на Байдън естествено се опитват да олекотят удара. В същото време източници на Би Би Си твърдят, че президентът е имал сериозни спорове с Джордж Клуни и съпругата му и адвокат за човешки права Амал Клуни относно подкрепата за Израел и военната им намеса в Ивицата Газа.

Джордж Клуни не е просто филмова звезда. Той е изключително влиятелен дарител на Демократите от години. Щатът Калифорния и холивудската индустрия, към която Клуни принадлежи, са сериозни дарители за кампанията на Байдън и неговите негативни коментари могат да са истинска заплаха за американския президент.

Клуни е и сериозен участник в политиките на партията и с много близки връзки с бившия президент Барак Обама. Анализатори са категорични, че есето на Клуни в „Ню Йорк таймс“ със сигурност е публикувано с благословията на влиятелни демократи.

Все повече политици от партията на Байдън се обръщат открито срещу евентуалната номинация за втори мандат.

Преди дни сенатор Уелч публикува мнение във „Вашингтон пост“, в което казва „Искахме от Байдън да върши толкова много за толкова много хора и за толкова дълго време. Искаме да ни постави на първо място, както преди. Призовавам го да не се включва в надпреварата“.