В Хималаите се намират девет от най-високите върхове на планетата, но освен това там са разположени приблизително 15 000 ледника. Планината е дом на уникални животински и растителни видове.  Това обаче скоро може да се промени. Хималайските ледници се топят два пъти по-бързо в сравнение с XX в., съобщава „Ройтерс”.

В планинския масив се намират третите по големина в света запаси на лед след Арктика и Антарктика. Учените дълго време се опитват да определят колко бързо глобалното затопляне оказва влияние на ледниците.

Според последния анализ, базиран на близо 40-годишни сателитни наблюдения в Индия, Китай, Непал и Бутан, говори за милиарди тонове лед от 2000 до 2016 г.

Защо Хималайските глетчери са толкова важни? 

Въпреки че топенето на ледените шапки на северния и южния полюс на Земята вече дестабилизира климатичната система, отстъплението на хималайския лед ще има преки последици за около 800 млн. души. Когато ледът се стопи, някои от най-важните за Азия реки вероятно ще изчезнат. 

Липсата на глетчерите ще затрудни живота на хората, които живеят в региона. Постепенното намаляване на водоснабдяването до гъсто населените райони на Индия, Пакистан и Китай, може да доведе до конфликт между тях, смятат учените.
За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!