Освен основни човешки права като достъп до вода, храна и жилище, климатичните промени могат да разклатят демокрацията и върховенството на закона. Това заяви експертът на ООН Филип Олстън, който се занимава с крайната бедност и човешки права, цитиран от „Гардиън”.

Климатичен апартейд” – това е определение използва Олстън, за да представи евентуалната кризисна ситуация, в която богатите плащат, за да избягат от жегите и глада, а останалият свят страда.

Климатичните промени застрашават последните 50 г. напредък, световно здраве и борба с бедността”, посочи той.

В доклада си Олстън обяснява, че стъпките на ООН, правителствата, НПО и бизнесът са абсолютно неадекватни, спрямо заплахата, която чука на вратата. В заключението на текста се казва, че базовите човешките права може да не преживеят идващите промени.

Въпреки непрестанните предупреждения и дори молби на експертите, страните от Г-20 са утроили субсидиите към въглищни електроцентрали. Преди 10 г. точно този блок обеща да спре финансирането на подобен вид електроенергия. 

 

 

Експертът обвинява американският президент Доналд Тръмп заради „активното заглушаване” на проблема с климатичните промени. Бразилският президент Жаир Болсонаро също намира място сред „опасните личности”, след като заяви, че ще допусне рудодобив в Амазонската джунгла.

Критиките на Олстън стигнаха и до британското правителство. През май той сравни сегашните мерки за борба с бедността, с такива, взимани през XIX век. Въпреки това, той отбелязва, че съдебни решения срещу държави и компании, които се занимават с изкопаеми горива и дейността на активисти - допринасят за редица позитивни политики.

Когато говори за сметки, докладът на ООН заключва, че богатите и развиващите се страни ще понесат 75% от разходите, касаещи климатичните промени. Интересното е, че само 10%  от въглеродните емисии в атмосферата идват от бедната част на планетата. Докладът директно атакува настоящите международни договори за климата. Дори парижкото споразумение от 2015 г. е неефективно.

Развръзката е една - страните игнорират всяко научно предупреждение, а това, което преди се смяташе за катастрофално, вече е най-добрата възможна опция.