Човешката цивилизация може да изчезне до 2050 г., показва ново проучване на австралийски учени, пишат световните агенции.

Според Националния център за възстановяване на климата в Мелбърн ако съвременното общество продължи да бъде зависимо от емисиите парникови газове, до 2050 г. ще бъде премината критична точка, след която няма връщане назад.

Авторите на доклада твърдят, че това ще доведе до катастрофални последици за човешкия вид, които ще доведат до неговото унищожение.

“Ако продължим да живеем по същия начин, ще настъпи екологичен колапс. С него ще дойдат болестни пандемии, горещи вълни с летален изход и накрая – атомна война”, посочват специалистите.

Те отбелязват, че дори да се постигнат целите на Парижкото споразумение, които са климатичното затопляне да остане 2 градуса до края на века, положителните резултати за планетата биха били пренебрежими.

В доклада е описан и въпросния апокалипсис – заради повишаването на температурите в световен мащаб, много зони ще станат необитаеми, ще има неконтролируема миграция на хора, което ще предизвика политически сътресения и проблеми. Затоплянето на атмосферата ще доведе и до пандемии от всякакви болести, които трудно могат да бъдат овладяни.

С повишаването на температурите някои крайбрежни зони ще изчезнат.

“В тази обстановка въоръжените конфликти за ресурси ще станат неизбежни, което ще събуди призрака на ядрения кофликт”, посочват учените.

Според тях съвременното общество е тотално неподготвено за предизвикателствата, свързани с климатичните промени.