Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи плана си за уреждане на израелско-палестинския конфликт, който е от 80 страници. По думите на държавния глава той ще позволи на Израел да "направи голяма крачка към мира", предаде Франс прес.

Тръмп посочи, че това е най-детайлният план, който някога е бил изготвян, и предлага реалистично решение с две държави.

„Това реалистично решение ще обвърже необходимостта от създаване на палестинска държава с ясното отхвърляне на тероризма и ще превърне Ерусалим в неделима столица на Израел“, заяви Доналд Тръмп.

САЩ освен това са готови да "признаят израелския суверенитет върху територии", които международната общност счита за окупирани. Тръмп не уточни за какъв размер територии става дума. Споменавайки за "Ерусалим, който ще остане неделима столица на Израел", американският президент не уточни какви граници си представя, че ще има тази израелска столица.

Белият дом публикува своето предложение за бъдещите граници на израелската и палестинската държави като част от спорния мирен план на Тръмп. Картата показва района на Западния бряг, съдържащ около 15 израелски селища, свързани с Ивицата Газа само с тунел.

Снимка: Туитър

Доналд Тръмп увери, че според плана му нито един палестинец няма да бъде откъснат от родината си. В него са заложени и икономически стимули за удвояване на растежа на икономиката и намаляване наполовина на безработицата.

Тръмп съобщи още, че е писал на палестинския президент Махмуд Абас. В писмото той му обяснява, че територията, предвидена за новата палестинска държава, "ще остане отворена и без развитие на израелските селища в продължение на период от четири години".

Президентът също така сподели, че израелският премиер Бенямин Нетаняху му е казал, че предложения план от американската администрация ще бъде основа за преки преговори за мир.