Един от лидерите на паравоенната групировка „Палестински ислямски джихад” Баха Абу Ал-Ата е бил убит при въздушна атака, изнесена от Израел. Загинала е и съпругата му, пише Би Би Си.

Израел твърди, че Ал-Ата е бил „тиктакаща бомба, планираща неизбежни терористични атаки”. Въздушното нападение е извършено край Ивицата Газа.

По-късно 70 ракети бяха изстреляни по Израел от палестински радикали. 20 от тях бяха прехванати от израелската противовъздушна система "Железен купол", съобщи БТА, цитирайки ТАСС.

Снимка: Reuters

Групировката ПИД е подкрепена от Иран и е втората най-голяма организация в Газа. Твърди се, че нееднократно ПИД е стрелял по Израел.

В хода на акцията срещу Ал-Ата, друга висша фигура от групировката Акрам ал-Аджури е бил убит при въздушна атака в сирийската столица Дамаск, съобщава сирийската новинарска агенция „Сана”.  

Снимка: Reuters

Палестинската военна група „Хамас”, която контролира Ивицата Газа и е в съперничество с ПИД, осъди нападението над Ал-Ата и обяви, че случаят „няма да се размине без наказание”.

Снимка: Reuters

Атаките от изминалата нощ бележат значително засилване на напрежението между Израел и палестински организации, водещи различни конфликти от години.

МВнР препоръчва временно да не се пътува в Израел заради усложнената обстановка. Всички български граждани на територията на страната трябва да имат предвид, че са изключително непрепоръчителни посещенията на места на териториите на Западния бряг, Източен Ерусалим, в близост до границата с Ивицата Газа, Голанските възвишения, предупреждават от външното ни министерство.

Във връзка с усложнената обстановка посолството на България в Тел Авив е затворено за клиенти. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Тел Авив на следните телефонни номера: + 972 3 696 13 78 и + 972 3 696 13 61 или мобилни номера за спешни случаи +972 54 59 54 379 и +972 54 764 00 89.