Американският президент Доналд Тръмп обяви отменянето на санкциите, наложени в средата на октомври срещу Турция след предприетото от нея военно настъпление срещу кюрдите в Сирия.

„Поисках от министъра на финансите да отмени всички санкции, наложени на 14 октомври в отговор на офанзивата на Турция", заяви Тръмп в обръщение от Белия дом.

Въпросът за настъплението на Турция в Сирия бе централна тема в речта му. Президентът на САЩ определи като успех примирие по границата със Сирия.

„Рано тази сутрин правителството на Турция информира моята администрация, че ще спре боевете и настъплението си в Сирия и ще направи примирието постоянно", каза той в телевизионното си обръщение от Белия дом.

„Ето защо, възложих на министъра на финансите да отмени всички санкции, наложени на 14 октомври в отговор на първоначалните офанзивни действия на Турция срещу кюрдите в североизточния граничен регион на Сирия", добави Тръмп.

Президентът обаче отбеляза, че Белият дом ще възстанови санкциите, ако турските сили нарушат задълженията си.

Снимка: btvnovinite.bg

Тръмп  подчерта, че и Турция, и Сирия, трябва да гарантират, че „Ислямска държава“ няма да възстанови позициите си на нито една територия. 

Американският президент разкри, че „малък брой" американски войски ще останат в петролната зона на Сирия“.

„Ние сме обезпечили добива на нефт и следователно малък брой американски войски ще останат в райони, където разполагат с нефт", каза Тръмп.

Междувременно външният министър на Турция, Мевлют Чавушоглу, заяви официално, че турската военна офанзива „Мирна пролет“ в Сирия е прекратена, но също така заяви, че операцията не е приключила и армията е готова да окаже отпор на кюрдите, ако се наложи.