Съединените щати наблюдават внимателно ситуацията в Северна Сирия. Преди ключовата среща на министрите на отбраната от НАТО, която започва утре, американският посланик в северноатлантическия алианс Кей Бейли Хътчисън коментира сирийската криза специално за bTV. 

„Много сме доволни, че преди всичко миналата седмица беше постигнато прекратяване на огъня като усилие да се даде някаква сигурност на хората и възможност да напуснат по мирен начин”, заяви Хътчисън. 

„Ние ще наблюдаваме много внимателно, защото не е ясно как ще приключат нещата. Важното е да се спазва примирието, така че да се даде възможност на хората да напуснат по мирен и сигурен начин, защото кюрдите все още са там и призоваваме всички страни в този регион да изработят мирно споразумение, което да гарантира правата на малцинствата и сигурност за всички граждани”, допълни американският посланик в НАТО.

Що се отнася до чуждите бойци от „Ислямска държава” във въпросната територия,  Хътчисън заяви, че „със сигурност задържаните на територията на Сирия трябва да се върнат към страните, от които произхождат, и те трябва да платят за всички престъпления, които са извършвали”.

Цялото интервю на посланик Хътчисън, гледайте утре в предаването на bTV „Тази сутрин".