Турция спира операцията срещу кюрдите в Северна Сирия, а Русия, заедно с армията на режима в Дамаск, ще гарантира сигурността по границата. За това се договориха Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на среща в Сочи, продължила близо 6 часа. 

Споразумението беше постигнато борени часове, преди в 10 часа тази вечер да изтече обявеното от Турция 5-дневно примирие. 

 Утре точно на обяд местно време влиза 150-часово ново спиране на огъня, по време на което въоръжените отряди на кюрдите трябва да се изтеглят напълно на 30 километра от турската граница.

Разполагат се подразделения на руската военна полиция и на сирийските гранични войски в райони извън обсега на операция "Извор на мира”. Те ще съдействат за извеждането от зоната на Кюрдските сили за защита на народа”, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавлорв.

Укрепленията и базите на кюрдите в 30-километровата зона ще бъдат разрушени.

Турция и Русия ще извършват съвместно патрулиране в 10-километрова зона по границата, на изток и на запад от операция "Извор на мира", за да не се допсне връщане на кюрдски бойци, обясни още Лавров.

Двамата лидери потвърдиха също териториална цялост на Сирия, както и недопускането на сепаратистки действия в северната й част, където днес кюрдите са обявили автономна територия Демократична федерация на северна Сирия. 

"Не мога да не изразя удовлетворение, че в резултат на доста дълга и напрегната работа успяхме да намерим решения, които след нашите изявления ще бъдат огласени от външните министри на двете страни. Тези решения, според мене, са много важни, ако не и съдбоносни, и ще позволят да се намери изход от твърде острата ситуация, създала се днес на сирийско-турската граница", каза Путин, предаде ТАСС.

По думите на руския президент Москва и Анкара смятат за необходимо да се помага на сирийските бежанци да се върнат в родината си, което ще позволи видимо да се облекчи социално-икономическото бреме на страните, приели бежанци.