Според съобщения на руски медии Руската военна полиция е започнала да патрулира в Северна Сирия, съобщават руски медии. Това става, след като руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган постигнаха споразумение за действията им в близкоизточната страна в Сочи този вторник.

Ердоган и Путин се споразумяха силите на Русия и на сирийското правителство да започнат да навлизат в района тази сряда по обед, за да гарантират изтеглянето на кюрдските бойци на 30 км от турско-сирийската граница.

„Интерфакс” се позовава на изявление на руската военна полиция, в което се казва, че патрулите са започнали на североизток от град Манбидж. Междувременно руската телевизия съобщи за конвой на руската армия, насочващ се към град Кобане.

Съгласно руско-турското споразумение, кюрдските бойци имат 150 часа да се изтеглят от почти цялата зона по протежение на североизточна граница на Сирия с Турция, предава Асошиейтед прес.

Договорката между турския президент Ердоган и руския му колега Путин позволява на Турция да установи контрол над районите, които завзе този месец в Североизточна Сирия.

Анкара предприе операция срещу кюрдските бойци от Силите за защита на народа в Сирия, които нарича терористи и твърди, че са свързани с бунтовниците от Кюрдската работническа партия в Турция, посочва АП.