Американският президент Доналд Тръмп приветства спирането на огъня в Сирия и обясни, че съзнателно е решил да остави турците и кюрдите да се впуснат в тази жестока битка, защото те са "като две хлапета", които са имали нужда "да се посбият", предаде Франс прес.

"Те имат нужда да се поступат малко като две хлапета - оставяш ги да се посбият, после ги разтърваваш", каза Тръмп на митинг в Далас.

"Те воюваха няколко дни, доста ожесточено. Кюрдите са наши приятели, Турция също е наш приятел, но те воюваха. Това беше ужасно. Те не можеха да се споразумеят. Отидохме там и казахме, че искаме пауза", заяви американският президент.

Брет Макгърк, бивш специален пратеник на Белия дом към международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава", определи коментарите на Тръмп като "непристойни и просташки".

"200 000 изселени невинни, стотици жертви, заслужаващи доверие данни за военни престъпления, затворници от „Ислямска държава”, които бягат, а САЩ евакуират и бомбардират собствените си позиции или ги отстъпват на руснаците. Две хлапета, които се бият ли?", написа Макгърк в „Туитър”.

Тръмп улесни турската офанзива срещу кюрдите в Сирия, изтегляйки американските войски от североизточните райони на страната. Операцията взе над 500 жертви, предимно кюрди, включително десетки цивилни, и доведе до изселването на 300 000 души.