С писмо в типичния си силно неформален стил американският президент Доналд Тръмп се опитва да убеди турския си колега Реджеп Таийп Ердоган да спре военната операция в Сирия и да постигне договореност с кюрдските сили, съобщават световните агенции.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нека да сключим една добра сделка! Не искаш да носиш отговорността за избиването на хиляди хора, а аз не искам да нося отговорността за унищожаването на турската икономика”, започва писмото си Тръмп.

Той припомня, че вече е показал на Анкара на какво е способен със санкциите заради държания в ареста американски пастор, които преди година вкараха Турция в икономическа криза.

Двамата лидери се очаква да обсъдят темата на живо след няколко седмици
Снимка: Reuters

„Работих упорито, за да реша някои от твоите проблеми. Не разочаровай целия свят. Можеш да постигнеш страхотна сделка. Ген. Мазлум (лидерът на кюрдските сили – б.р.) има желанието да преговаря с теб и е склонен на отстъпки, каквито кюрдите никога не биха направили в миналото. Поверително ти изпращам копие от писмото му до мен, което тъкмо пристигна”, обяснява Тръмп в писмото, което Белият дом реши да направи публично.

Тръмп предупреждава Ердоган, че присъдата на историята за турските действия ще бъде добра, само ако всичко бъде направено „по правилен и хуманен начин”, докато иначе „ще те възприема като Дявола, ако не се случат хубави неща”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не се прави на много корав, не бъди глупак!”, призовава американският президент и допълва: „Ще ти се обадя по-късно”.