Турция се е съгласила изцяло да прекрати военните си операции в Североизточна Сирия.

Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс след срещата си в Анкара с президента на Турция Реджеп Ердоган.

Според постигнатото споразумение всички военни операции ще бъдат спрени за 5 дни, а САЩ ще помогнат за организиране изтеглянето на кюрдските сили от зоната за сигурност, определена от Турция, съобщи Би Би Си.

Майк Пенс заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да оттегли икономическите санкции, наложени на Турция.

"Когато настъпи примирието, президентът се съгласи да отмени икономическите санкции, които бяха наложени миналия понеделник", уточни Пенс.

По-рано Тръмп подписа указ за налагане на режим на санкции срещу Турция относно ситуацията в Североизточна Сирия. Тръмп описа широк спектър от възможни бъдещи санкции, включително финансови.

Снимка: EPA

"Това е страхотен ден за цивилизацията. Гордея се със Съединените щати, че ме последваха по този необходим, макар и необичаен, път. Хората се опитваха да сключат тази „сделка” от много година. Милиони животи ще бъдат спасени. Честито на всички”, написа американският президент в "Туитър" във връзка с постигнатото споразумение.

Турция започна нападението си миналата седмица с цел да изтласка кюрдските бойци от границата и да създаде т.нар. „безопасна зона“ за преселване на сирийски бежанци.

Критиците се опасяват, че това може да доведе до етническо прочистване на кюрдското население в региона.

Снимка: EPA

Трансграничната офанзива започна, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп извади американските сили от зоната.

Решението му предизвика редица критики, като някои го обвиниха, че дава на турския президент Реджеп Ердоган "зелена светлина" за операцията.

Тръмп от своя страна отрече Съединените щати да са давали "зелена светлина" за турската офанзива в Сирия. Той заяви, че страната му няма място в конфликта между Турция и Сирия и допълни, че според него кюрдите не са безгрешни.

"Кюрдите не са ангели. Вижте назад в историята. Но те се биха редом с нас. Ние им платихме много пари и те се биха добре", заяви Доналд Тръмп.

"Ще спрем операция "извор на мира" за 120 часа, докато кюрдските части от Силите за защита на народа и от ПКК, се изтеглят от зоната за сигурност. Това не е спиране на огъня, това е само пауза, докато двете терористични групи се изтеглят", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Компромисното споразумение беше постигнато часове, след като беше разпространено писмо на Доналд Тръмп до Ердоган. Още в първия ден на операцията в посланието американският президент остро го предупреждава за тежки последствия за Турция.