Американският държавен секретар Рекс Тилърсън пристигна днес в Египет, започвайки регионална обиколка, която съвпада с повишеното напрежение и безпокойство в региона от близкоизточната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Израел нанесе вчера въздушни удари в Сирия, след като прихвана ирански дрон, проникнал във въздушното му пространство, а израелски изтребител беше свален при завръщането си от Сирия. Това беше най-сериозната намеса на Израел в Сирия от началото на сирийската война през 2011 г.

Тилърсън ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро утре. Преди два дни Сиси нареди на силите за сигурност да започнат голямо настъпление срещу ислямските бойци на Синайския полуостров, в делтата на Нил и в западната пустиня.

Според американски служители Тилърсън ще повдигне пред Сиси въпроси, свързани с правата на човека. Моментът е деликатен; египетският президент се бори за преизбиране през март. Опозицията призовава за бойкот на изборите, след като сериозни претенденти бяха арестувани или принудени да напуснат надпреварата.

После Тилърсън ще посети Кувейт, където оглавяваната от него американска делегация ще участва в два международни форума – среща на членовете на предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" и конференция за възстановяването на Ирак. Той ще се опита да съсредоточи коалицията върху нейните приоритети в момент, когато много от членовете й все повече се разсейват от национални интереси в Ирак и Сирия.

На конференцията за възстановяването на Ирак Тилърсън няма да направи никакви нови обещания за подкрепа от страна на САЩ, казаха служителите, пожелали анонимност. Вместо това той ще призове компании и банки към засилване на активността в Ирак с цел стимулиране на дългосрочното развитие. На конференцията се предвижда да присъстват около 2300 представители на частния сектор, включително от над 100 американски компании.

В Кувейт Тилърсън ще се срещне с кувейтски служители, които се опитват да посредничат за уреждане на спора на Катар с Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет.

Обиколката му включва също така посещения в Ливан, Йордания и Турция.