Американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза днес, че Вашингтон подкрепя борбата на Кайро с групировката "Ислямска държава", но подчерта, че САЩ се застъпват за свободни и честни избори в Египет, предаде Ройтерс.

Тилърсън заяви на съвместна пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри, че САЩ остават ангажирани с постигането на траен мир в Близкия изток между Израел и палестинците въпреки решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица.

Тилърсън каза, че от Северна Корея зависи да реши кога е готова да се включи в искрени преговори със САЩ.

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс заяви в интервю, че САЩ и Южна Корея са се споразумели за условия за по-нататъшно дипломатическо ангажиране със Северна Корея, което евентуално може да доведе до преки преговори без предварителни условия.

Снимка: Reuters

Според Тилърсън е твърде рано да се каже дали това е начало на дипломатически процес.

По думите му окончателното решение за статута на Ерусалим ще бъде взето от палестинците и израелците, посочва ТАСС.

"Окончателните граници ще бъдат определени от палестинците и израелците. Ние сме привърженици на мирен процес в Близкия изток, а решението за Ерусалим ще бъде взето от страните (палестинците и израелците)", заяви той.

Тилърсън каза, че САЩ са предоставили на Египет милиарди долари за борбата с тероризма и продължават сътрудничеството с него в тази област.

Снимка: Reuters

Годишната военна помощ на САЩ за Египет възлиза на 1,3 милиард долара. Само за последните 30 години Вашингтон е предоставил 80 милиарда долара военно-икономическа помощ на Кайро.

През август миналата година обаче САЩ заявиха, че възнамеряват да орежат военна помощ за 195 милиона долара заради нарушения на правата на човека в Египет.

По-късно днес Тилърсън ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, отбелязва Асошиейтед прес.

След Египет американският държавен секретар, който е на обиколка в Близкия изток, ще посети Кувейт, Йордания, Ливан и Турция.