Американският президент Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, съобщи Би Би Си.

Мястото на Тилърсън ще бъде заето от шефа на ЦРУ Майк Помпео.

Снимка: Reuters

В туитър профила си Тръмп благодари на Тилърсън за службата му и обяви, че Помпео ще свърши „фантастична работа“.

В същата публикация президентът обяви, че новият директор на ЦРУ ще е Джина Хаспел – първата жена в историята, която поема този пост.

Според източници от Белия дом американският президент иска да има нов екип преди планираните преговори със Северна Корея.

Тилърсън, който е бивш изпълнителен директор на „Ексон“, стана държавен секретар преди малко повече от година.

Снимка: Reuters

В края на ноември в. „Ню Йорк таймс“ писа, че Белият дом е разработил план за смяната му с Помпео, която „може да настъпи в следващите седмици“. Тогава пред журналисти говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи: „Няма съобщения на този етап. Тилърсън продължава да ръководи Държавния департамент и цялото правителство (на САЩ) е концентрирано върху края на тази невероятно успешна първа година на управлението на Тръмп“.

Макар и в Западното крило да има почти единодушно съгласие, че дните на Тилърсън са преброени, моментът и обстоятелствата на тръгването му, както и това кой ще го замени на поста, все още не са окончателно определени, пишеше в статията на „Вашингтон пост“.

Тръмп нарече съобщенията „фалшиви новини“. Твърденията бяха опровергани и от Тилърсън, а Помпео отказа да коментира.

Тилърсън бе до голяма степен маргинализиран през последната година. С Тръмп бяха на различни мнения по редица важни въпроси, включително иранското ядрено споразумение, конфронтацията със Северна Корея и сблъсъка между арабски съюзници.

Снимка: Reuters

За фатално напрежение между двамата се заговори още преди месеци.

В началото на октомври телевизия „Ен Би Си нюз“ съобщи, че на среща в Пентагона през лятото държавният секретар е нарекъл президента „дебил и заплашил да подаде оставка заради дълбоки разногласия с него. Тогава Тилърсън опроверга тази информация, като заяви, че никога не е обмислял да напуска поста. „Тук съм, докато президентът смята, че мога да бъда полезен за постигането на неговите цели“, заяви той. Сара Сандърс пък заяви тогава пред журналисти, че Тилърсън се ползва с доверието на Тръмп и „ако президентът няма доверие на когото и да било, този човек няма повече да заема длъжността“.

Няколко дни по-късно самият президент предизвика Тилърсън да си премерят коефициентите на интелигентност, ако наистина го е нарекъл дебил. „И мога да ви кажа още отсега кой ще спечели“, заяви Тръмп.

През ноември Тръмп обяви, че не е сигурен дали Тилърсън ще запази поста си през целия му мандат в Белия дом и изрази недоволство от факта, че някои служители на дипломатическото ведомство не подкрепят неговата програма.