Започва първото изпитване върху хора на нов тип хапче-антидот в случай на т.нар. "мръсна бомба" в САЩ, съобщи Би Би Си. 

Той е предназначено да премахва вредното радиоактивно замърсяване от тялото.

Лекарството HOPO 14-1 действа срещу няколко замърсявания, които могат да се използват в оръжия, включително и уран.

Ако се окаже безопасно и ефективно, то може да предпази от потенциални вреди от ядрени аварии или терористични атаки.

Около 42 доброволци ще получат различни дози и ще се следи за странични ефекти.

Ще има "интензивен мониторинг на безопасността“, като резултатите от първа фаза на проучването се очакват през 2024 г., казват ръководителите на изпитването от Stanford Research Institute, които получават финансиране от Националните институти по здравеопазване на САЩ.

Какво е "мръсна бомба"?

Мръсната бомба е известна като радиологично разпръскващо устройство или RDD. Тя е експлозив, който е смесен с радиоактивен материал, така че когато избухне, има замърсяване в зоната на взрива.

Тя не е ядрена бомба, а "оръжие за масово разрушаване", а не "масово унищожение", уточняват от Комисията за ядрено регулиране на САЩ.

Облакът от радиация от мръсна бомба може да се разпръсне в рамките на няколко километра от експлозията, докато ядрена бомба може да се разпространи на хиляди квадратни километра.

Излагането на радиация може да увреди ДНК, тъканите и органите на човек, което води до заболявания, включително рак.

Вече има две различни лекарства под формата на инжекции, които могат да се използват за лечение на хора, които са били изложени на радиоактивен плутоний, америций или кюрий.

От години експертите знаят също, че йодните таблетки могат да бъдат използвани за защита на хората, ако радиоактивен йод е бил изпуснат в околната среда.

Йодни таблетки са давани на населението през 1986 г. заради ядрената авария в Чернобилската електроцентрала.

Друго хапче, пруско синьо (калиево-железен хексацианоферат), може да помогне за премахването на радиоактивния цезий и талий.

Ако HOPO 14-1 се окаже ефикасно, то ще бъде добавено към запасите, предлагащо защита срещу уран и нептуний в допълнение към плутоний, америций и кюрий.

Все още не е имало успешна атака с мръсна бомба никъде по света, въпреки опитите през 1996 г. и 1998 г.