Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е обезпокоена от напрегнатата ситуация около украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която се намира в близост до фронтовата линия на войната, предаде Би Би Си.

Ситуацията става все по-непредсказуема и потенциално опасна в окупираната от Русия атомна електроцентрала, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

"Изключително съм загрижен за съвсем реалните рискове за ядрената безопасност и сигурност, пред които е изправена централата", добави той.

"Трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария", каза Гроси.

Промосковската администрация в Запорожка област обяви евакуация в петък, включително и в град Енергодар, където живеят по-голямата част от служителите на атомната централа.

От МААЕ съобщиха, че служителите ще останат на площадката, но въпреки това ситуацията става "все по-напрегната, стресираща и предизвикателна" за тях и техните семейства.

Според агенцията за ядрен надзор на ООН постоянният стрес може да доведе до грешки и аварии в атомната електроцентрала.

Гроси призова за сключване на споразумение между Украйна и Русия, което да предпази най-голямата атомна електроцентрала в Европа от катастрофа. Но въпреки неотдавнашните признаци, че споразумението за защита на обекта може да е близо, напредъкът по него е в застой.

Скоро се очаква да започне украинска контраофанзива за отвоюване на завзетите от Русия територии. Едно от възможните направления за настъпление е в Запорожка област към брега на Азовско море.

Централата е окупирана от руските сили от март 2022 г.