Заможни хора от Латинска Америка пътуват хиляди километри със самолет до САЩ, за да се ваксинират срещу коронавирус.

В някои случаи поръчват и транспорт, който направо от летището ги откарва до мястото за ваксинация срещу COVID-19, информира АП.

Сред тях има политици, телевизионни знаменитости, висши служители на компании и футболен отбор. Всичко това се случва заради недостиг на доставки на препарата в Латинска Америка.

Снимка: iStock

Вирджиния Гонсалес и съпругът й пътували със самолет от Мексико до Тексас, а после взели автобус, за да стигнат до място за ваксинация. Те повторили пътуването за втора доза. 

Двойката от Монтерей, Мексико, действала по съвет на лекаря, лекуващ съпруга от рак на простатата. Те изминали общо 2200 километра при двете пътувания.

Мексико, чието население е почти 130 милиона, осигури повече ваксини от много латиноамерикански държави - по данни от понеделник около 18 милиона ваксини от САЩ, Китай, Русия и Индия. Повечето от тях са давани на здравни работници, хора над 60 години и някои учители - засега те са единствените, които имат право да се ваксинират.

Повечето други латиноамерикански страни, с изключение на Чили, са в същото положение или по-зле.

Затова търсачите на ваксини, които могат да си позволят да пътуват, идват в САЩ, за да избегнат дългото чакане, включително хора чак от Парагвай. Тези, които предприемат пътуването, трябва да получат туристическа виза и да имат достатъчно пари, за да платят за необходимите тестове за коронавирус, самолетни билети, хотелски стаи, коли под наем и други разноски.

По-рано този месец 19 играчи на професионалния футболен отбор от Монтерей, известен като "Раядос", пътуваха със самолет до Далас, за да се ваксинират, съобщиха местни медии. В Перу икономистът Ернандо Де Сото, кандидатирал се за президент, се сблъска с враждебни реакции, след като призна, че е пътувал до САЩ, за да се ваксинира.

Властите във Флорида започнаха да изискват доказателства за жителство за тези, които искат да се ваксинират. Но близо половината американски щати, включително Тексас, Аризона и Калифорния, нямат подобно изискване и ще приемат всяка официална форма на идентификация със снимка.

Много от пътуващите имат приятели или роднини, които живеят в САЩ и могат да им помогнат да се справят със системата за записване за имунизация или да потърсят останала неизползвана ваксина. Някои имат втори дом в САЩ, а други ползват назаем адрес в САЩ.

Някои споделиха, че са прочели, че много американци не планират да се ваксинират. Богатите страни по света успяват да се сдобият с най-големите доставки на ваксини, включително САЩ, които са критикувани, че не правят повече, за да помогнат на по-бедните страни.

Използвани са материали на БТА