Световната здравна организация (СЗО) призова за хуманитарна пауза за огъня в Ивицата Газа, за да бъде предотвратена епидемия от полиомиелит (детски паралич).

Това ще позволи на здравните власти да ваксинират над 650 000 деца под 10-годишна възраст.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обясни, че успешната кампания за имунизация ще изисква улесняване на транспортирането на ваксините и хладилно оборудване на всеки етап.

Трябва да се осигури безопасното влизане на експерти по полиомиелит в Ивицата Газа, надеждни интернет и телефонни връзки и други необходими условия.

 

Полиомиелит е открит в канализацията в провинциите Дейр ал Балах и Хан Юнис в Ивицата Газа, заяви д-р Хамид Джафари, специалист по заболяването в СЗО. Експертът уточни, че е възможно вирусът да циркулира от септември.

Детският паралич се разпространява главно по фекално-орален път. Силно заразният вирус  може да навлезе в нервната система и да причини парализа.

На най-голям риск са изложени децата под 5-годишна възраст, особено бебетата под 2 години, тъй като кампаниите за ваксинация са прекъснати от продължаващия вече 10-месеца конфликт между Израел и „Хамас“.

Палестинското здравно министерство потвърди днес първи случай на полиомиелит в Ивицата Газа, където заболяването не е регистрирано от 25 години насам. Заразило се е 10-емесечон бебе град Дейр ал Балах.

Междувременно американският президент Джо Байдън заяви, че преговорите за трайно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците от Израел са по-близо до положителен резултат от всякога.

Държавният секретар Антъни Блинкен в понеделник ще бъде в Израел, за да разговаря с премиера Бенямин Нетаняху, а участниците в преговорите ще продължат разговорите другата седмица в Кайро.