Ден на траур в Белгия в памет на жертвите на вчерашните атентати. Към него се присъединяват и много европейски държави.

При координираните удари вчера на летището и в метрото загинаха най-малко 34  и близо 200 бяха ранени.

В Германия националните трибагреници ще бъдат спуснати.

Във Франция към националното знаме ще бъде прикрепени черни ленти, а властите в Мадрид също обявиха тридневен траур за загиналите в Брюксел.

Знамената в САЩ да бъдат спуснати на половина в знак на солидарност с белгийския народ. Световният търговски център светна в цветовете на белгийското знаме в знак на траур.

Разследването продължава

Продължава разследването на тройния атентат в Брюксел, за който отговорност пое Ислямска държава. Полицията издирва третия заподозрян за ударите на летището, която успява да избяга.

На фона на това, военното присъствие в Брюксел остава сериозно. Сутринта все още беше трудно стигането от една точка до друга в града, посочва кореспондентът на bTV Новините Десислава Минчева.

ФБР се присъединява към разследването на атентатите. Франция също започва следствие, защото при ударите има ранени французи. В Брюксел се очаква и френският премиер Манюел Валс.

Полицията показа снимки от охранителни камери на трима мъже, бутащи колички за багаж в летището. Заподозреният е облечен в светло яке, черна шапка и очила. Двамата му съучастници са загинали при самоубийственото нападение.

Снимка: EPA

Тази нощ имаше обиск в жилище в един от кварталите на белгийската столица. В него са открити взривно устройство и знаме на „Ислямска държава". Разследващите са стигнали до жилището по информация на таксиметровия шофьор, които е откарал тримата терористи на летището в Брюксел.

Той е казал пред разследващите откъде е взел пътниците си, което е накарало властите да проведат обиск на адреса. Шофьорът разпознал мъжете на снимките от охранителните камери на летището.

Животът бавно се връща към нормалното

В Брюксел се очаква много обществени места да възстановят нормалното си функциониране още тази сутрин.

На заседание на регионалния съвет за сигурност беше решено училищата, търговските центрове и административните сгради в столицата да  бъдат отворени. Културни и спортни събития няма да бъдат отменяни.

Особеното този път е, че антитерористични операции и обиски се правят не в предградията, а в квартал "Скарбек", разположен буквално на метри от европейските институции, посочва специалният пратеник на bTV Новините Петър Нанев.

В същото време Съединените щати предупредиха гражданите си за „потенциални рискове" при пътуванията в Европа заради  многото терористични нападения.

Възстановена беше работата на терминала на летището в Денвър, в  американския щат Колорадо. Той беше частично евакуиран вчера следобед заради подозрителен пакет. Заплаха не беше открита. 

В най-големите летища в САЩ, на железопътните гари и транспортните центрове вчера бяха засилени мерките за сигурност след кървавите атентати в Брюксел.

Арести в Германия

Трима мъже от Косово бяха задържани от полицията в Южна Германия в  автомобил с белгийска регистрация. Те са арестувани по подозрение за „подготовка на тежко престъпление, представляващо заплаха за държавата".

Не се съобщава дали имат връзка с атентатите в Брюксел.

  • Френски медии: Саудитска Арабия превръща Косово в балканския "Моленбек"
  • Обвинен за атентатите в Брюксел изхвърлил експлозивите в тоалетна
  • Преди атентата в Брюксел Наджим Лашрауи бил надзирател на заложници в Сирия
  • Ветеран от Виетнам е последната идентифицирана жертва от атентатите в Брюксел
  • Обвиниха един от заподозрените за атентатите в Брюксел и за тези в Париж
  • Мохамед Абрини нямал основна роля в атентатите в Брюксел
  • ИДИЛ: Братята Бакрауи стоят зад парижките и брюкселските атентати
  • В Белгия задържаха още двама заподозрени за брюкселските атентати
  • Терористите от Брюксел и Париж готвели нападения на Евро 2016
  • Мохамед Абрини признал, че е „мъжът с шапката“