В нощта на 13 срещу 14 януари българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ премина край Канарските острови и държи курс на югозапад към архипелага Кабо Верде.

„Преминахме безопасно покрай Канарските острови и следваме курс към архипелага Кабо Верде. През последното денонощие изминахме около 240 морски мили, които показват, че средната ни скорост е около 10 възела“, каза пред БТА старши помощник-командирът на НИК 421, кап. III ранг Радко Муевски.

Той допълни, че „Св. св. Кирил и Методий" е успял да навакса около 3 часа от забавянето си в Испания поради поддържането на добра средна скорост и благоприятни метеорологични условия.

Св. св. Кирил и Методий“ плава през Атлантическия океан по пътя си към втората междинна спирка от рейса до остров Ливингстън – Мар дел Плата в Аржентина. Очаква се корабът да пристигне в Мар дел Плата в началото на февруари.

„Вълната е с нас, вятърът е с нас. Надяваме се, че така ще бъде и до Мар дел Плата. Поне прогнозите сочат това и се надяваме те да се сбъднат“, оптимист е кап. III ранг Муевски.

При плаването към Антарктида БТА влезе в камбуза на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, за да надникне какво приготвя за обяд на 27-членния екипаж старшият готвач, старшина II степен Владимир Петров.

Денят на старшина Петров по време на рейс започва в ранни зори – трябва да е на крак около 5:30 часа сутринта, тъй като на борда се спазва строг режим. Закуската се сервира между 7:30 и 8:30 часа корабно време.

Непосредствено след приготвянето на закуската, за него започва готвенето на обяда, който по разписание е между 11:30 часа и 12:30 часа.

Това понякога налага продуктите да са подготвени или оставени за размразяване от предния ден. Същото важи и за вечерята – след като закуската и обядът са готови, старшина Петров запретва ръкави за вечерята, която екипажът ще очаква между 19:30 и 20:30 часа.

Работата да приготвиш храна за 27 души три пъти на ден е трудоемка дори за опитен специалист като старшия готвач, което налага да му бъде причислен помощник – на ротационен принцип по един член от военния екипаж дава 2-дневни дежурства при старшина Петров.

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който  пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки и който придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида.