Филипински студент от католически университет казал на папа Франциск да „спре да използва обидни изрази“ срещу ЛГБТИ хората. Това се случва по време на онлайн форум, който се излъчил на живо в социалните мрежи вчера, 20 юни. 

„Обидите причиняват огромна болка“, заявил Джак Риверо по време на видео дискусията с други студенти от католически университет и папата.   

Студентът първо е разказал пред Франциск, че е бил тормозен и отхвърлян заради това, че е бисексуален. След като споделил личната си история, той призовал папата да спре да използва обидни изрази спрямо хората с различна сексуална ориентация. 

Това се случва на фона на новината, че папата е използвал изключително обиден език срещу гей мъжете по време на среща с епископи при закрити врата миналия месец.

 

По-късно той се извини на тези, които са били „наранени“, а Ватиканът заяви, че не е искал да обиди никого. Според защитници на папата, който говори италиански като втори език, е възможно той да не е осъзнавал колко обиден е бил езикът му.

Думите на папата предизвикаха възмущение не само заради обидния им характер, но и защото това е в рязък контраст с традиционно доброто му отношение към хомосексуалните хора.

Например одобрението на папата за еднополовите благословии миналата година бележи историческа промяна за католиците.

Така римокатолическите свещеници вече могат да дават благословии на еднополови двойки, стига те да не са част от редовните църковни ритуали или литургии.