Сръбски прокурори разследват 13 души, заподозрени за това, че са помагали на бившия командващ босненските сърби Ратко Младич и други бегълци да избегнат правосъдие.

Шестима от тях, включително топ офицери от военното разузнаване, са разследвани за подпомагане на генерал Младич в продължение на 16 години, съобщава прокурорът за военни престъпления Владимир Вукчевич, цитиран от АФП.

Предполага се, че други седем души, сред които двама високопоставени местни политици, са подпомагали Стоян Жуплянин, друг босненски сърбин, издирван от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, добавя пркурорът.

Местни медии лансират името на пенсионирания топ-офицер от армията на Сърбия Ачо Томич, който бе шеф на сръбското военно разузнаване по времето, когато се предполага, че е предоставено убежище на Ратко Младич – май 2002 г.

От прокуратурата заявяват, че са разкрили всички местонахождения, в които се е укривал бившият генерал, съден за военни престъпления.

Младич беше под сръбска военна протекция до юни 2002 г., а после сменил 11 апартамента в Белград, преди да се премести в Северна Сърбия през 2006 г., твърди прокурорът. Оттогава до ареста му на 26 май 2011 г. Младич е живял в къща на роднини в с. Лазарево, а след това „Босненският касапин” е изпратен на съдебен процес в Хага, който продължава и до момента.

Срещу бившия генерал са повдигнати 11 обвинения във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, всичките по време на войната в Босна от 1992-1995 г.

Обвиненията включват и личното ръководство на клането в Сребреница, където загинаха над 8 000 мюсюлмани, и 44-месечната обсада на столицата Сараево, в която смъртта си намериха близо 10 000 души, предимно цивилни, припомнят наблюдатели.