Специалните пратеници на bTV Цветана Балабанова и операторът Огнян Кръстев прекараха един ден в най-старото българско училище в Бесарабия – държавната Болградска гимназия „Георги Раковски“.

Снимка: bTV

Там децата сменят класната стая с бомбоубежището и това вече е част от учебния процес. 

Екипът ни влезе в час по българска литература. За учениците в Болград да превключват между украински, български и руски е като детска игра.

„На мен много ми харесва българската литература, аз обичам да я чета“, споделя Лиза. 

Снимка: bTV

Любимият автор на нейната съученичка Маргарита е Йордан Йовков. Тя мечтае да стане ветеринарен лекар и да учи в Тракийския университет в Стара Загора.

В Болградската гимназия „Георги Раковски“ образованието си са получили едни от първите български политици и общественици като Александър Малинов и Александър Балан.

„Условията, в които сега се намираме, най-важното е да поддържаме мотивацията у децата, че не всичко е загубено, че могат да продължат и просто не трябва да губят време. Много бързо пораснаха тези деца“, споделя Наталия Кара, преподавател по български език и литература.

Допреди две години учениците тук имат и занимания по български народни песни и танци, а ансамблите им изнасят концерти. От началото на войната обаче делегирани преподаватели от България няма, а ръководството се надява за следващата учебна година проблемът да бъде решен.

Снимка: bTV„Предметите история на България и традиции и обичаи на българския народ се водят дистанционно с един от преподавателите, който без заплата по своя инициатива реши да ни помогне да не изгубим възможност да се преподават тези предмети“, казва Снежана Скорич, директор на Болградската гимназия.

Секунди преди звънеца за междучасието е обявена поредната въздушна тревога над цяла Украйна. Всички слизат в приспособената столова, но не за обяд.

Докато не бъде готово убежището, което ще може да приюти едновременно своите 450 възпитаници, част от тях учат онлайн, а класовете се редуват през седмица. Целта е дори под земята процесът да не спира.

А между вълненията за тестове, оценки, гимназиалната клетва и гимназиалния бал някои от учениците трябва да се справят и с мисълта, че най-близките им са на фронта.

И днес в Одеска област, която е на прицел, имаше въздушна тревога. В района живеят най-много бесарабски българи - 140 000 от онщо 250 000 в Украйна. 

Снимка: bTV

Междувременно руската армия съобщава, че е превзела село Кринки – този път на южния фронт в Херсонска област. Украинската армия все още не потвърждава загубата, но признава, че се намира в много тежко положение.