Украйна почита загиналите войници. Президентът Володимир Зеленски поднесе цветя пред „Стената на паметта“ в Киев. Сред войниците на фронта са и бесарабски българи.

В украинското село Чушмелия хората са на улицата, за да се простят с един от своите близки и приятели. Симеон Демиров е сред последните загинали на фронта бесарабски българи.

„Ние не забравяме героите, те живеят, докато са в сърцата ни. И ще кажа така, споменът за всички тях, включително за Симеон, винаги ще живее в сърцата ни“, обяснява Виталий Невечеря.

„Той беше обикновено, много трудолюбиво, много щедро хлапе, което просто искаше обикновено човешко щастие“, пояснява Мария Койчева, учителката на загиналия.

Българите пазят паметта за загиналите герои създавайки мемориални плочи и музеи. В Болград откриха музей за руско-украинската война, в който се пазят снимки, знамена и предмети от бита на войници от подразделенията, които се дислоцират в Болград – 88 батальон на морската пехота, граничарската група на змейовия остров и 184 батальон на териториалната отбрана.

„Всяко едно село - българско село в Бесарабия, има много мъже и жени, момичета, които воюват там“, казва Едуард Викторович Мохначов, председател на музея на бойната слава в гр. Болград.

„Прелетя мина, гръмна до крака ми и получих тази рана“, разказва и Олександър Пуртов.

Никой точно не може да преброи и да каже колко българи загинаха и колко продължават да воюват за Украйна в тази война. Със сигурност може да се каже, че са хиляди.