Службите за сигурност на Норвегия започват предварително разследване по случая със смъртоносните експлозии на пейджъри в Ливан.

Ринсън Хосе – собственикът на българската фирма, която унгарски медии свързват с пейджърите, е в неизвестност от деня след първите взривове. Това разказаха пред bTV работодателят му в Осло и журналист, който работи по темата.


Това е домът на Ринсън Хосе в Осло. Спуснати завеси в цялата къща и неокосена трева на двора - това вижда норвежкият журналист Хокун Фостерволд, когато отива на адреса му.

„Почукахме на вратата, никой не отговори. Говорихме с един от съседите, той каза, че не са го виждали от лятото“, разказва журналистът.

Работодателят на Ринсън Хосе твърди, че вече една седмица никой не е успял да се свърже с него. Директорът на фирмата Амунд Дюве каза за bTV, че Хосе работи в компанията от 2020 г.

Трябвало да пътува служебно за конференция в Бостън миналата седмица, не се е качил на обратния полет. От норвежките медии също са го издирвали в САЩ.

„Mои колеги в САЩ са посетили и са звъняли в десетки хотели, около 50-60 в Бостън, за да видят дали той е там, но не са успели да го локализират никъде“, допълва норвежкия журналист Хокун Фостерволд.

Журналистът разговаря и с бивша приятелка на Хосе.

 

„Тя беше много изненадана, че той е замесен в това. Каза, че го познава го като добър човек. Тя даде пример как той дълго време не подстригвал косата си, за да я дари на онкоболни“, разказва журналистът.

Снимка: bTV

Пред bTV от полицията в Осло съобщиха, че е започнало разследване, за да се изясни дали са извършени престъпни действия. Материалите по случая са препратени към службата за сигурност. От там също изпратиха позиция до bTV.

„Норвежката полицейска служба за сигурност започна предварително разследване, за да установи дали има основания за започване на производство въз основа на твърдения в медиите, че дружество, собственост на норвежки гражданин, може да е участвало в разпространението на пейджъри за „Хизбула“, се казва в позицията.


Припомняме, че у нас Държавната агенция „Национална сигурност“ съобщи, че е установено по безспорен начин, че пейджъри, като взривените в Ливан  не са внасяни, изнасяни или сглобявани у нас.